Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Zo heb je nog nooit naar Koning Arthur gekeken

De Britse regisseur Guy Ritchie nam onlangs plaats in de studio van Joe Rogan. Het werd een 106 minuten durende conversatie vol gouden uitspraken. Eerder verscheen op Thrive een fragment van het gesprek dat zo veel waarde bevat, dat we in dit artikel een kleiner deel van hetzelfde fragment uitlichten: de tijdloze parabel van Koning Arthur en het zwaard.

Koning Arthur in het kort

Arthur is de zoon van Koning Uther Pendragon, heerser in een destijds sterk verdeeld Brittannië. Uther sneuvelde op het slagveld en liet zijn zoon alleen achter. In de versie van Guy Ritchie’s ‘King Arthur’ belandt de zoon na zijn vaders dood op een bootje, doelloos drijvend over een rivier.

Wanneer hij aan land komt, wordt hij opgevangen door een groep prostituees die Arthur onder hun hoede nemen. Hij groeit op een in bordeel, leert het harde leven van de straat en klimt de sociale en semi-professionele ladder omhoog.

Uiteindelijk is Athur koning van de straat. Hij is een invloedrijk persoon met aanzien in zijn omgeving. Arthurs identiteit is inmiddels alles behalve prins, adel of koninklijk. Hij heeft zelfs een behoorlijk aversie voor de monarchie opgebouwd.

In het land leeft de mythe dat tovenaar Merlijn het zwaard van Koning Uther Pendragon met een spreuk heeft vastgezet in een grote steen. Diegene die het zwaard eruit trekt, wordt de nieuwe koning. Van heinde en ver verschijnen sterke en welvarende mannen om het te proberen. Niemand slaagt.

Jaren later is het koningshuis en vooral het leger geobsedeerd met het vinden van de persoon die het zwaard wél uit de steen weet te trekken. Iedere inwoner van het land is verplicht een poging te wagen en mensen worden in groten getale opgeroepen. Op een dag doet Arthur wat hem wordt opgedragen en naar ieders verbazing verlost hij het zwaard uit de steen. Maar als jongen van de straat mag hij natuurlijk nooit en te nimmer koning worden, dus de wachters vallen hem direct aan.

Arthur leert omgaan met het zwaard, komt in hevige knokpartijen terecht, dealt met zijn geweten en eindigt aan het eind van het verhaal als de langverwachte rechtmatige koning van Kamelot.

De transformatiemetafoor

Jij bent Arthur en al heel je leven ben je al de zoon van de koning. Je hebt de mogelijkheid om het hoogst haalbare te bereiken en koning te worden, maar je ziet dit zelf niet (meer). In plaats daarvan heb je gekozen voor een gemiddeld leven. Je hebt een identiteit gecreëerd die niet in lijn staat met de identiteit van wie je zou kunnen zijn. Je hebt voor je gevoel het plafond bereikt: je bent een koning, maar niet dé koning.

Er doet zich een situatie voor waarin je eigenhandig een keuze maakt. De enige die deze keuze kan maken ben jij, omdat het jouw leven is. Deze keuze heeft grote gevolgen voor de identiteit die je tot nu toe hebt opgebouwd en met het maken van dit besluit is er ook geen weg meer terug.

Er is geen achterdeur meer. Je hebt het zwaard uit de steen getrokken en iedereen heeft het gezien. Al je beperkende gedachten, gewoontes en wellicht ook terughoudende relaties bieden zich aan als tegenstanders voor je nieuwe ontwikkeling. De nieuwe wereld die je betreedt biedt ook veel weerstand, het terrein is onbekend en je bent niet welkom. Jij kunt alleen niet meer terug, en dat wil je ook niet.

Je hebt echter je nieuwe identiteit nog niet eigen gemaakt, waardoor je in een niemandsland terecht bent gekomen. Je bent niet meer de oude jij, en ook nog niet helemaal de nieuwe jij. Je zit er tussenin. Dit proces, deze plek in je ontwikkeling, heet transformatie.

De steen waar het zwaard in zit, is de fysieke realiteit. Het is de wereld met alle harde waarheden en al je met de jaren opgebouwde relaties. Het zwaard verlossen is jij die controle neemt over je leven. Jij die een besluit maakt vanuit je eigen wil. Jij die verantwoordelijkheid neemt en hiermee een periode van verandering aankondigt.

Nu zul je je onwerkbare patronen, gewoontes, resultaten en omgeving moeten confronteren. Je gaat een turbulente periode in. Al je vangnetten vallen weg en je staat oog in oog met een nieuwe toekomst. Het is nu of nooit. Er is noodzaak.

Op een bepaald moment heb je jezelf verlost van je oude kettingen. Je bent vrij. Je bent volledig verantwoordelijk voor je ontwikkeling als mens en de succesvolle transformatie die je in staat stelt door een zelfgecreëerde plafond te breken. Eenmaal daar doorheen, zul je in staat zijn een groter spel te spelen waarmee je zowel jezelf als de omgeving kunt verrijken.

Welk zwaard?

Metaforen kunnen verhelderend werken, of verwarrend. Als deze metafoor met je resoneert, dan zul je ongetwijfeld nu een keuze zien waarvan je weet dat je die moet maken. Het is aan jou om het zwaard uit de steen te trekken. En het enige moment waarop je dat kunt doen, is nu.