Zelfbewustzijn
2 min

Weten vs leven

Document Publicatiedatum: 10 oktober 2019

De snelste manier om  je gewenste resultaten te behalen, is duidelijk voor ogen te hebben hoe je, in een rechte lijn, gaat van waar je nu bent (punt A) naar waar je naartoe wilt (punt B). Anders gezegd: welke acties zijn er nodig?

Het gaat niet om wat ik weet. Natuurlijk is het belangrijk dat ik leer. Ik wil altijd meer te weten komen over mijn vak, over persoonlijke prestaties, over het leven, over gezondheid en over alles wat me verder kan brengen. Maar ik neem geen kennis tot me om de kennis zelf. Kennis zit ergens in iemands hoofd opgeslagen. De meeste mensen zetten kennis niet om in actie. En dan heeft het totaal geen waarde. Wat waarde heeft, is wat ik leef. Wat pas ik daadwerkelijk toe van alle informatie die ik heb verzameld? Waar leef ik naar?

Tijdens ontmoetingen met ondernemers hoor ik vaak wat ze allemaal weten. ‘Ik weet dat ik erop uit moet om mensen te ontmoeten en offertes te maken’, en ‘ik weet alles van deze business, ik ken de markt en de politieke gevoeligheden in mijn marktgebied’. Ondernemers weten vaak precies wat ze zouden moeten doen. Ze kennen hun business. Ze kennen zichzelf. Ze weten heel veel. Velen van hen zijn zelfs zeer beroemd en succesvol. De eerste stap is onderscheid maken tussen wat ze weten en wat ze leven. Dat zijn twee totaal verschillende werelden.

Je weet dat meer gesprekken met potentiële cliënten je sneller resultaat opleveren. En al weet je dat heel goed, in hoeverre leef je er ook naar? Je kunt deze werelden uit elkaar halen door op te schrijven:

  1. Wat weet ik?
  2. Wat leef ik?

Je weet dat je met meer organisatie en planning veel effectiever bent. Maar leef je daar ook naar? Een onderscheid kunnen maken in deze twee distincties biedt enorm veel kansen.

 

Dit is een samenvatting van een hoofdstuk uit het boek Straight-Line Leadership.

Tekst: Dusan Djukich, Mandy van der Put
Advertentie
Straight-Line Leadership Audioboek
Straight-Line Leadership - Tools for Living with Velocity and Power