Leiderschap
2 min

We leven in een sneeuwstorm

Artikel Publicatiedatum: 31 december 2019

De term snowflake wordt gebruikt om een naam te geven aan mensen die denken dat ze bijzonder zijn. Mensen die vinden dat ze speciaal zijn, simpelweg omdat ze leven.

Een sneeuwvlok is prachtig, maar heeft in ons klimaat geen lange levensverwachting. Vaak smelt een sneeuwkristal zodra het de aarde raakt. ‘Snowflakes’ zijn enorm politiek correct, snel op hun tenen getrapt en geloven dat de wereld ze iets verschuldigd is. Ze denken recht te hebben op van alles en opereren vrijwel altijd vanuit een slachtofferrol.

You are not special.
You're not a beautiful and unique snowflake.
Tyler Durden

De term snowflake werd in 1999 gepopulariseerd door de bekende film Fight Club en de gelijknamige roman waarop het verhaal gebaseerd werd. “You are not special”, begint de speech in de film. “You’re not a beautiful and unique snowflake. You’re the same decaying organic matter as everything else.”

Hoewel dat statement als negatief of ontmoedigend opgevat kan worden, is het dat allerminst. In de film was het misschien mistroostig bedoeld ten behoeve van het verhaal, maar de boodschap die we hieruit kunnen meenemen is: we zijn allemaal gelijk, en daarmee allemaal eigenaar van onszelf en ons leven. Niemand is specialer dan een ander. Ieder mens is in staat te kiezen dat feit te omarmen, er verantwoordelijkheid voor te nemen en op te staan als leider van zijn eigen leven. Dat voorbeeld staat anderen vervolgens in staat hetzelfde te doen. Creëer dit jaar dus je eigen weersverwachting – krachtig, met een bijzonder kleine kans op sneeuw.

Tekst: Caya Forman