Zelfbewustzijn
3 min

Wat onderscheidt een Straight-Line leider?

Document Publicatiedatum: 07 augustus 2019

Leiderschap draait om het bereiken van punt B. Dat is het werk van een leider. Moeilijker is het niet. En om sneller bij B te kunnen komen (het resultaat dat je wil bereiken), moet je op zoveel mogelijk vlakken je kracht vergroten. En een van de sterkste krachten is de wil en de bereidheid om anderen te helpen zichzelf krachtiger te maken. Ware kracht heb je als je het beste in anderen naar boven weet te halen.

Een Straight-Line persoon is iemand die op een effectieve manier omgaat met zijn eigen bullshit. Een Straight-Line leider is iemand die hetzelfde doet, maar die daarnaast ook effectief weet om te gaan met andermans bullshit. En met bullshit bedoelen we hier de pogingen om te handelen vanuit een zwakke inner stance.

In de basis is een Straight-Line leider een rolmodel als het gaat om duidelijkheid, commitment en het handelen vanuit inner stances die je van A naar B brengen. Het goede voorbeeld geven is de krachtigste (en enige échte) manier van leiding geven. Mensen worden graag geïnspireerd. Ze vinden het verschrikkelijk om steeds maar gecommandeerd en gecorrigeerd te worden, maar ze vinden het fantastisch om motivatie te halen uit het zien van een levend voorbeeld.

Wanneer je de leiding neemt over jezelf en anderen, ben je er dan van bewust dat je niets kunt gebruiken dat je niet kunt zien. Stel: zowel jij als de persoon onder jouw leiding zien dat hij handelt vanuit een zwakke inner stance. Hij zit in een slachtofferrol en handelt als iemand met een laag zelfbeeld. Wat jullie ook zien, vanaf nu kun je het benoemen en gebruiken. Vanaf nu kun je er iets aan doen om dit te transformeren. Pas wanneer je in staat bent om bij jezelf of bij een ander een zwakke inner stance te onderscheiden, ontstaat de kans om te shiften naar een krachtige inner stance. En denk eraan: wees altijd eerst een leider over jezelf, voordat je anderen gaat leiden. Leidinggeven begint met het onderscheiden van de zwakke inner stance waarin je momenteel zelf vastzit. Het is veel makkelijker om een niet werkbare inner stance bij een ander te zien dan bij jezelf.

Het standpunt van waaruit je leeft, is bepalend voor je huidige gedrag en acties. Daarmee is het dus ook bepalend voor toekomstige resultaten. Resultaten komen altijd voort uit het gedrag en de acties die weer voortkomen uit jouw huidige inner stance. Wanneer je de schuld buiten jezelf legt, verlies je direct al je kracht.

Dit is een samenvatting van een hoofdstuk uit het boek Straight-Line Leadership.

Tekst: Dusan Djukich, Mandy van der PutBeeld: Jeremy van Bedijk
Advertentie
Straight-Line Leadership - Tools for Living with Velocity and Power