Relaties
2 min

Waar kom jij meer vanuit ‘need’ dan vanuit ‘feed’?

Oefening Publicatiedatum: 02 oktober 2019

Een leider is bovenal iemand die in staat is krachtige relaties te bouwen. De kwaliteit van iemands relaties zijn daarnaast enorm bepalend voor zijn  kwaliteit van leven. Kortom: krachtige relaties creëren een krachtig leven. Daarom grijpen we terug op een waardevolle oefening die we afgelopen augustus doornamen.

De meeste relaties zijn gebaseerd op ‘need’ en niet ‘feed’. Dat betekent dat mensen vaker komen vanuit wat ze van een ander kunnen krijgen, in plaats van wat ze zelf kunnen toevoegen. Zo komen de meeste zakelijke relaties stand doordat een partij iets nodig heeft van de ander; denk aan een bedrijf dat gerund wordt door twee compagnons, waarvan één alleen binnen de organisatie blijft omdat hij anders zijn bron van inkomsten verliest. Daadwerkelijk bijdragen aan de toekomst van het bedrijf staat niet op zijn agenda.

Of een huwelijk waarin partners veel van elkaar verwachten, maar ze zich nooit afvragen hoe ze het leven van de ander vooruit kunnen bewegen. Een vriend die je opbelt als hij iets nodig heeft, maar als je een beroep op hem doet, valt het akelig stil. Het zijn patronen waar mensen zich meestal niet van bewust zijn en die vaak voorkomen.

In augustus werd je gevraagd stil te staan bij jouw relatie met de mensen in je omgeving. Als je brutaal eerlijk kijkt, waar kom jij meer vanuit ‘need’ dan vanuit ‘feed’? Uit ervaring weten we dat herhaling essentieel is voor het creëren van nieuwe gewoonten. Kijk daarom nog eens kritisch naar je relatie met de mensen in je omgeving.

Beantwoord de volgende vragen:

  1. In welke relaties kom je nog altijd meer vanuit ‘need’?
  2. En welke keuzes heb je nu te maken?
Advertentie
Straight-Line Leadership - Tools for Living with Velocity and Power