Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Vertraag om sneller te gaan

Als een hardloper simpelweg meer kilometers gaat maken, zijn deze bijna altijd nutteloos. Het vergt gerichte training om snellere tijden neer te zetten. Hardlopers en ondernemers hebben vaak dezelfde valkuil. Ze denken onterecht dat harder rennen gelijk staat aan meer resultaat.

In het verleden rende ik marathons en onlangs maakte ik de switch naar halve triatlons. Door mijn ervaring weet ik dat er veel slimmere manieren zijn om te trainen dan simpelweg meer te trainen. Op een bepaald moment begon ik met een coach te werken en onderging ik een test die uitwees wat voor mij de ideale hartslag was voor maximaal resultaat. Vrijwel iedereen, en dus ik ook, komt er na deze test achter dat ze te snel lopen. Zomaar vaker, langer en sneller hardlopen zal dus niets toevoegen. Als je een jaar op die manier sport, zal je wel enige ontwikkeling zien, maar het is maar één tiende van wat je had kunnen bereiken als je had getraind in de juiste hartslagzones.

Het gaat dus niet alleen om input. Iemand die gedreven en gedisciplineerd is, gaat al snel te veel trainen. Dat gebeurde bij mij ook toen ik startte met de sport. Op de langere termijn zorgt dit ervoor dat je chronisch vermoeid en geblesseerd raakt. Dit is heel erg onproductief, want juist in de herstelperiodes win je het meest aan kracht. Een goede balans tussen training en rust is absoluut cruciaal. Een trainer zorgt ervoor dat een atleet rustmomenten inplant en de trainingen op elkaar zijn afgestemd. Dit is een vele malen productievere manier van werken in zowel sport als in business.

'Ik kon niet zomaar rustiger aan doen, want dat had effect op mijn medewerkers en hun gezinnen'

Als ik terugkijk naar hoe ik mijn eerste bedrijf ben gestart, heb ik daar dezelfde fouten gemaakt die ik tijdens het hardlopen maakte. Mijn organisatie groeide hard: in het eerste jaar draaiden we 4,5 miljoen omzet, in het tweede jaar elf en in het derde jaar achttien. We runden het bedrijf destijds met drie man en pakten alles zelf aan. We waren heel actief met alle balletjes hooghouden en staken veel tijd en moeite in het bedrijf. Maar net als bij hardlopen is dit niet de snelste weg naar resultaat, maar de snelste weg naar vermoeidheid en een daling in productiviteit. Ik stond niet meer stil om te kijken naar wat ik nou echt aan het doen was.

Ik dacht op dat moment dat ik niet anders kon. Mijn werk ging ten koste van mijn omgeving en mijn relaties met anderen. Mensen zeiden tegen me: “Het lijkt wel of die hooivork van jou steeds groter wordt.” Mijn antwoord daarop was dat ik had gekozen voor het ondernemerschap en anderen op me rekenden. Ik kon niet zomaar rustiger aan doen, want dat had effect op mijn medewerkers en hun gezinnen. Ik moest door. Maar ik heb nu zelf ervaren dat het wél anders kan. Druk bezig zijn heeft veel nadelen: je hebt stress, waardoor de sfeer op de werkvloer verslechtert, je relaties met anderen verslechteren en je gezondheid achteruitgaat. Als je een stapje terug doet en focust op de taken die voor jou echt belangrijk zijn, creëer je overal in je leven meer resultaat.