Zelfbewustzijn

Hoe sluit je 2019 succesvol af?

Column Publicatiedatum: 07 november 2019

Rond deze tijd van het jaar ontstaan er grofweg twee situaties binnen een bedrijf.

Ik zie mensen in het laatste kwartaal van het jaar radicaal eigenaarschap nemen over hun leven, óf in de rol van slachtoffer kruipen. De eindstreep komt in zicht en hier kun je op reageren met ontkenning of met eerlijkheid.

Rond deze tijd zie ik twee situaties ontstaan: je ziet dat je het jaarlijkse doel waarschijnlijk niet gaat halen, of je ziet dat je deze juist gemakkelijk gaat bereiken. Als je denkt dat je het beoogde resultaat niet kan creëren, ontstaat druk. Door deze druk steken ontkrachtende gedachten de kop op. Hiermee maakt je jezelf alsmaar kleiner, terwijl de stemmen in je hoofd alsmaar luider worden. De stress die je dan ervaart, zorgt ervoor dat je onwerkbare patronen gaat volgen.

Het is in deze situatie belangrijk om realistisch en brutaal eerlijk te zijn richting jezelf. Stap één is om kritisch te bekijken of het doel écht niet meer haalbaar is, of dat je onbewust een ‘victim inner stance’ hebt aangenomen. Vaak is het resultaat – als je heel eerlijk bent – wel nog te creëren, maar wordt dit ten uitvoer brengen te oncomfortabel. Je moet namelijk een nieuw level oppakken. Vervolgens stop je dus met kernacties en zoek je afleiding. Mensen merken dit proces vaak wel op, maar zijn hierin niet eerlijk. Het effect daarvan is stress.

Wat je in deze situatie wil doen, is de druk ervaren voor wat het is en op effectieve wijze actie ondernemen. Actie ondernemen mét dat vervelende onderbuikgevoel en mét die spanning. Observeer het gevoel en ga door: dan creëer je jezelf als eigenaar. Je kunt niet voorkomen dat je jezelf af en toe opstelt als slachtoffer; je moet je eigen slachtoffermindset in het moment opmerken. Merk het op en shift vervolgens naar eigenaar.

Het moment dat je jezelf in de rol van slachtoffer plaatst, stop je met kernacties. Een slachtoffer zoekt afleiding en verzandt in randzaken. Een eigenaar focust op wat nodig is om het doel te bereiken. Als je komt vanuit een ‘owner inner stance’ bekijk je waar je elke minuut nog nuttig kan spenderen. Je bent efficiënt. Je zoekt naar kernacties die je in de beschikbare tijd kunt uitvoeren… en voert deze uit.

"Is het in jouw hoofd een optie om het niet te redden?’ Als het antwoord daarop ‘ja’ is, ga je het ook niet redden."
Renout Polder

Een vraag die ik vandaag nog aan een cliënt heb gesteld: “Is het in jouw hoofd een optie om het niet te redden?” Als het antwoord daarop ‘ja’ is, ga je het ook niet redden. Als er een plan B is, gaat het reptielenbrein daarmee aan de slag. Sluit die deur. Soms kan het helpen om iets op het spel te zetten: een gepland bedrijfsuitje afzeggen of een geldbedrag doneren aan een goed doel. In essentie komt het echter neer op één ding: shift van inner stance en creëer jezelf als eigenaar van je leven.

 

Tekst: Renout PolderBeeld: Dennis de Pijper