Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Vandaag kan het 1 januari zijn

Het is 23 december, nog acht dagen tot 1 januari, maar vóóral nog 365 dagen tot 23 december volgend jaar.

Het punt dat ik wil maken is heel simpel. Het is altijd vandaag, het is nooit ‘over acht dagen’, het is nooit ‘aankomende maandag’. Het enige moment waarop je een plan in beweging kunt brengen is nu, en alles waar je op hoeft te focussen is je eerstvolgende stap. Tijdens deze periode van het jaar nemen grote groepen mensen de opportuniteit om zich goede voornemens voor te stellen. Deze bespreken ze trots met hun omgeving, wat ze in staat stelt om met een goed gevoel teveel te eten, te roken en andere schadelijke patronen in stand te houden of tijdelijk kracht bij te zetten. Ze schakelen simpelweg even de aan-knop uit. “Een paar dagen nog en dan gaat alles anders zijn.”

Laten we allereerst even de goede voornemens uit de weg ruimen. Een voornemen is geen commitment en al helemaal geen actie, het doet niets voor je. Natuurlijk zijn er mensen die hun goede voornemens omzetten in actie en daadwerkelijk hun leven vooruit bewegen. Chapeau! Alle lof naar deze mensen. Feit is echter dat het grote merendeel dit niet doet, vandaar dat we de term goede voornemens per nu verwerpen.

Een leider die zowel zakelijk als ook privé controle heeft over zijn leven reflecteert met regelmaat en stuurt bij waar nodig. Hij doet dit structureel, meerdere keren per jaar. Soms doet zich een noodzakelijke situatie voor die dit proces van reflectie en bijsturen afdwingt. We hebben allemaal wel een herinnering aan zo’n moment. Het stond niet op de planning en toch kwam het op je schouders. De wereld waar jij in leefde stond op het spel. Er vanuit gaande dat je destijds een groeikeuze hebt gemaakt zul je terugkijken op dit moment met een positieve blik. Het was allicht niet makkelijk, maar het zette direct de koers bij richting je huidige realiteit. Dit is wat de meeste mensen wensen te bereiken bij het stellen van goede voornemens. Helaas.

Ik neem je graag mee in een voorbeeld van de legendarische muzikant Bob Marley. Hij werd ooit beschoten vanuit politieke beweegredenen. Het was een aanslag. Hij was niet dood, maar er zou zomaar een tweede poging kunnen komen. Schuilen dus. Niet Bob. Eén dag later stond hij weer op het podium. Hij zei: “De mensen die probeerden de wereld een slechtere plek te maken nemen geen dag vrij. Waarom zou ik dat wel doen?”. Deze uitspraak kwam voort uit een bewuste gedachtegang. Bob Marley was op een missie, een missie die lang na zijn dood doorwerkt. Hij zei niet dat hij eerst acht dagen rust zou nemen en dan weer aan het werk zou gaan. Het stelde geen goed voornemen. Gelukkig.

Dat de bekende wietrokende, liefhebbende zanger geen vrije dag zou nemen betekent niet dat jij tijdens Kerst niet met je familie kunt zijn. Onthoud gewoon dat de wereld altijd draait en dat ‘1 januari’ gecreëerd is door het menselijk brein. Mijn verzoek aan jou is om vandaag ergens dertig minuten in te plannen en in een afgesloten ruimte te gaan zitten met pen en papier. Om terug te kijken op de afgelopen periode, naar waar je nu staat en naar het punt b op je horizon. Stel jezelf de vraag of je huidige koers je richting punt b beweegt? En zo niet, welke aanpassingen er nodig zijn om bij te sturen? Breng het terug naar één absolute kernactie, stap 1. Start direct met het implementeren van die ‘stap één’ en ga als continu groeiend mens, als de leider van je eigen leven, de feestdagen tegemoet. Geniet.

Tenslotte sluit ik af met een definitie uit het woordenboek:
Wachten – Werkwoord 1. (inerg) op dezelfde plaats of in dezelfde situatie blijven tot iemand komt of iets gebeurt.

Fijne feestdagen!