Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Is je leven een voorbeeld of een waarschuwing?

Thrive now. Regret nothing later. Het klinkt als een mooie marketingquote, maar daar heeft het weinig mee te maken. Deze woorden gaan over het leven van een leven waarin je gaat voor de dingen die er werkelijk toe doen, zonder terughoudend te zijn.

Zo kun je terugkijken op een leven zonder spijt. Als je hebt geleefd zonder spijt, ben je een voorbeeld voor anderen – anders is je leven niets meer dan een waarschuwing. Je had allerlei plannen, maar hebt deze nooit uitgevoerd. Je wilde iets bereiken, maar raakte afgeleid.

Een leven zonder spijt is een leven waarin je kiest waarvoor je gaat, zoals een topsporter ervoor kiest goud te winnen, en je vervolgens doet wat nodig is om dat te bereiken. Maar om te kunnen doen wat nodig is, moet je dingen opgeven die je in de weg staan. Wat mensen vaak tegenhoudt, is hun eigen angst. Bijvoorbeeld de angst om niet aardig gevonden te worden, de angst om een gecalculeerd risico te nemen of de angst voor een eerlijk gesprek met hun partner of compagnon. Een grote angst waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is de angst om zich oncomfortabel te voelen. Lees de voorbeelden die ik net gaf maar eens terug: stuk voor stuk onprettig om mee te dealen. Denk ook aan een ijskoude douche nemen, een uur intensief sporten of een ontslaggesprek voeren – geen handelingen waar mensen om staan te springen.

Als je hebt geleefd zonder spijt, ben je een voorbeeld voor anderen – anders is je leven niets meer dan een waarschuwing.
Johan van der Put

Ondernemen en topsport hebben een haarscherp raakvlak, namelijk de kunst van je comfortabel gaan voelen bij het doen van dingen die niet altijd comfortabel zijn. De meeste handelingen die er echt toe doen, brengen je nu eenmaal buiten de gebaande paden. En de meeste mensen voelen zich niet bijzonder prettig bij het onbekende.

Ik weet dat het allemaal erg goed klinkt, maar dit ook echt ‘leven’ is iets heel anders. Het vereist dat de dingen die ertoe doen belangrijker zijn dan je eigen comfort. De vraag is: wat doet er voor jou toe? Hoe gaan mensen zich jou herinneren?