Relaties

Schokkend! Slechts 3% van je tijd besteed je aan cliënten

Artikel Publicatiedatum: 06 november 2019

CEO’s besteden gemiddeld 3% van hun tijd aan conversaties met cliënten. Dit cijfer wordt als schokkend ervaren.

Rick Polman runt Van der Valk Hotel Eindhoven: de uitvalsbasis voor events en bijeenkomsten van Straight-Line Leadership Int. De reden waarom we gekozen hebben voor Rick als partner, is de bijzondere manier waarop hij de relatie met zijn gasten onderhoudt. Rick heeft een commitment op het regelmatig communiceren met de mensen waar zijn product voor gecreëerd wordt. Dat heeft hij geleerd door het voorbeeld dat zijn ouders stelden. Als kind observeerde de ondernemer hoe zijn moeder omging met de hotelgasten.

“Mijn moeder was mijn grootste voorbeeld”, zei Rick in een interview met Thrive. “Zij belichaamde ‘leading by example’. Mijn moeder nam het voortouw en was altijd op de werkvloer bezig met het personeel en de gasten. Mijn vader werkte op de achtergrond aan de administratie en het uitbouwen van de business. Mijn moeder liep dwars tussen de gasten en uiteindelijk gaat het toch om hen. Uiteindelijk is dat waar je moet zijn.”

Toen Rick brutaal eerlijk naar zichzelf keek, kwam hij echter tot de conclusie dat hij in vergelijking met een paar jaar gelden minder tijd steekt in het contact met zijn gasten. Dit zal voor veel ondernemers herkenbaar zijn. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat het directe contact tussen de CEO en de doelgroep afneemt. Uit een grootschalig onderzoek van Harvard kwam zelfs naar voren dat CEO’s gemiddeld 3% van hun tijd besteden aan conversaties met cliënten. Dit cijfer werd door de meeste deelnemers als schokkend ervaren. Ze hadden zich niet gerealiseerd dat ze dermate weinig tijd besteedde aan contact met de mensen die hun bedrijf bestaansrecht geven.

Denk eens terug naar je eerste jaar als ondernemer.
Hoeveel tijd besteedde je wekelijks aan gesprekken met je cliënten?
Is dat verminderd over de jaren, én is dit iets waar verandering nodig is?