Leiderschap
4 min

Rebel in maatpak

Interview Publicatiedatum: 03 december 2019

Wildenberg Ynformal is een van de laatste herenmodezaken van zijn soort. Niels Wildenberg runt zijn bedrijf met een eigenzinnige mindset die zijn cliënten erg waarderen. Niels vertelt hoe hij in staat is te slagen in een beroep dat met uitsterven wordt bedreigd.

Net buiten het hart van Eindhovens winkelkern ligt de herenmodezaak Wildenberg Ynformal. Het laatste deel van de naam is een verbastering van ‘informal’, wat kenmerkend is voor de wijze waarop Niels Wildenberg zijn onderneming runt. “We nemen onszelf niet al te serieus”, aldus Niels. De mannen die bij de zaak op De Kleine Berg over de vloer komen zijn veelal lokale bekendheden. Topmannen van ASML, VDL en Philips en leden van voetbalclub PSV zitten regelmatig aan de koffiebar in de winkel. “We werken sinds negen jaar samen met PSV”, zegt de eigenaar. “We maken alle pakken op maat. Bij professionele atleten moeten we dan rekening houden met grotere beenspieren en brede schouders.”

'Je moet wel iets te bereiken hebben'

Anonimiteit
Hoewel Niels’ cliënten vaak in de belangstelling staan, heerst in de winkel een ongedwongen en gemoedelijke sfeer. Hij vindt het belangrijk om een zekere anonimiteit te bieden en staat zelf ook het liefst niet op de voorgrond. Het runnen van zijn bedrijf is zijn eerste prioriteit. Niels: “Ik wil niet dat mensen het gevoel hebben dat ze hier voor zaken komen, maar dat het voelt als thuiskomen. Ze kunnen rustig en ongestoord een kopje koffie drinken aan de bar. Als ze wel in zijn voor een praatje, zorgen we daar ook voor. Mijn team op de vloer is daar goed op ingespeeld.” Niels krijgt regelmatig te horen dat de ontspannen sfeer gewaardeerd wordt. “Mijn cliënten zijn mannen die veel tijd besteden aan hun werk en zich geen zorgen willen maken over hun kleding. Ze willen aangekleed worden op een manier die past bij hoe ze zich willen voelen. Daar zorgen we voor, van A tot Z.”

Pionier
Niels bleef altijd liever achter de coulissen terwijl hij zijn werk in de schijnwerpers zette. Als tiener was hij een van de eersten die graffiti en straatkunst in Nederland introduceerde. Zijn graffititag ‘Skip’ is op sommige plekken nog altijd te lezen. “In de graffitiwereld draait het om je product zo mooi mogelijk op zo veel mogelijk plekken te laten zien”, zegt Niels. “Wat ik nu doe is eigenlijk niet veel anders. In beginsel had het niets met elkaar te maken, maar er zijn zeker overeenkomsten.”

De ondernemer was ooit pionier van een opkomende kunstvorm en runt tegenwoordig een zaak die teruggrijpt op het verleden. Niels: “We zijn een van de laatste fysieke high-end mannenmodezaken in Nederland. De concurrenten van niveau die ik ooit had, zijn er nu niet meer.” Volgens Niels gaat het om het juiste gevoel hebben en vooral geen inspiratie putten uit je directe concurrentie. “Ik doe wat ik denk dat juist is en kijk niet naar vergelijkbare ondernemers.”

Rebelse mentaliteit
Wildenberg Ynformal opende zijn deuren ooit midden op de drukbezochte Markt van Eindhoven. Tien jaar geleden besloot Niels naar de Kleine Berg te verhuizen. “Deze straat stond compleet leeg”, zegt Niels. “Er zat een seksshop, een stripwinkel en dat was het zo’n beetje. Toen we op de Markt zaten, hoefde ik de deur maar open te zetten en alles ging als vanzelf. Dan komt de rebelse mentaliteit van de graffitiwereld in me naar boven, want daar vind ik dus niks aan. Je moet wel iets te bereiken hebben.” Niels staat haaks op het beeld dat de meesten op voorhand van hem hebben. “De herenmodezaken die zijn blijven hangen in het verleden zijn er niet meer – exact om die reden.”

Tekst: Caya FormanBeeld: Dennis de Pijper