Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Oprechte liefde is confronterend

Zo lang als je leeft, word je onrecht aangedaan. Je wordt onvermijdelijk ergens het slachtoffer van. Iemand steekt je autobanden lek, een van je medewerkers steelt van je, de mensen waar je van houdt sterven. Het leven is niet eerlijk. Je kunt dus maar beter zorgen dat je krachtig bent als mens. Alleen in de wereld waarin we nu leven, worden mensen niet krachtiger, maar comfortabeler. We geven mensen geen eerlijke feedback over wie ze zijn en over hoe ze leven.

Mijn vader wist dat hij geen ondernemer was. Veertig jaar lang werkte hij voor dezelfde baas en zocht ook niet naar meer. Hij was eerlijk over waar hij zich in het leven bevond en had een commitment op het groter maken van het bedrijf waar hij voor werkte. Mijn vader was een echte teamspeler en daar heb ik altijd respect voor gehad. Vroeger waren mensen, zoals mijn vader, meer geaard en gegrond. Nu leven we in een maatschappij waarin geaccepteerd worden en er goed uitzien belangrijker zijn dan ooit tevoren.

Mensen zijn niet meer eerlijk over wie ze echt zijn en highfiven elkaar aan de lopende band op social media. Met andere woorden: minder dan ooit zijn we eerlijk tegen onszelf en tegen elkaar. Zo zijn we in onze relaties nogal gefocust op het maar niet kwetsen van elkaars gevoelens. Het gevolg is dat we onoprechte gesprekken voeren waarin alles in codetaal wordt doorgenomen. We ontnemen mensen hiermee de mogelijkheid om te groeien.

Vervolgens heerst er ook een hoop onduidelijkheid, want als ik jou opbel om de weg te vragen en ik vertel vervolgens niet de waarheid over waar ik me bevind, kun je me onmogelijk vertellen hoe ik op mijn bestemming aankom.

Wat er daadwerkelijk toe doet
Een krachtige relatie is een middel om als mens te kunnen groeien. Het is een grote misvatting dat een relatie je een bepaald gevoel moet geven of altijd fijn moet zijn. Als je het goed aanpakt, is een relatie soms ook confronterend en oncomfortabel. Wanneer dingen eerlijk worden uitgesproken, kunnen ze ook niet tussen twee mensen in gaan staan en onder de oppervlakte etteren. Alleen de meeste mensen liegen en spreken met elkaar mee.

'We hebben geen relaties, maar manipulaties'

Hoewel dit in eerste instantie juist kan overkomen als steun, is het dat absoluut niet. Het doel van elke relatie is een commitment hebben op elkaars welzijn, wat niet betekent dat je de lat laag legt, geen eerlijke feedback geeft en zorgt dat de ander zo comfortabel mogelijk is. Een krachtige relatie is iemand uitnodigen om een groter spel te spelen. Het zorgt ervoor dat mensen een leven kunnen leiden waarin ze doen wat er daadwerkelijk toe doet.

Sterven met spijt
We leven in een maatschappij waarin uit wordt gegaan van schaarste. Ons reptielenbrein wil er te allen tijde voor zorgen dat we genoeg zuurstof, voedsel, water en liefde krijgen. Wanneer we uitgaan van schaarste, is het altijd jij of ik. Zo overleven we, dus we zijn terughoudend. Als mensen tekortkomen, kunnen ze een ander niet laten winnen, want dat betekent dat zij verliezen.

Ons eigen succes moet dus ten koste gaan van een ander. Hierdoor helpen we anderen niet te groeien en zijn we terughoudend in ons eigen leven. We hebben geen relaties, maar manipulaties. We zijn als de dood dat onze partner ons verlaat, wat leidt tot manipulatie in de hoop dat de ander blijft. We stevenen langzamerhand af op een wereld waarin mensen op hun sterfbed liggen met spijt. Ze kijken terug op een leven dat niet volledig en opzettelijk is geleefd, maar een die angstig en terughoudend is doorgekomen.

Een zwakke wereld is een ‘of-of’-wereld: of de ander wint, of jij. Een krachtige wereld is een ‘en-en’-wereld. Jij kunt succesvol zijn en de ander ook. En sterker nog, we zitten samen in dit spel dat het leven heet. Je kunt maar beter zorgen dat anderen winnen, want als je in staat bent anderen te laten winnen, dan win je zelf ook. In een krachtige wereld ben je er voor elkaar en creëer je met elkaar.

Zelfreflectie
Ben je loyaal aan grootsheid of kleinheid?

Om anderen te laten winnen, zal je trouw moeten zijn aan hun grootsheid. Dat betekent dat je eerlijke feedback geeft en ze helpt te doen wat ze belangrijk vinden. Je houdt ze aan een hoge standaard en verwacht meer van ze dan ze van zichzelf verwachten. Je prikt door hun excuses en uitleg heen en laat ze zien waar ze toe in staat zijn. Wanneer je loyaal bent aan iemands grootsheid, bouw je een krachtige relatie.

Een zwakke relatie wordt gecreëerd door loyaal te zijn aan iemands kleinheid. Oftewel, je bent gehecht aan je eigen comfort en wil diegene zich goed laten voelen. Je bent bijvoorbeeld bang om de ander te kwetsen of niet aardig gevonden te worden. Wanneer je trouw bent aan iemands kleinheid, draai je om zaken heen, spreek je mee en ben je niet eerlijk. Loyaal zijn aan kleinheid houdt mensen waar ze nu zijn.

Beantwoord de volgende vragen voor jezelf.

Ben je trouw aan je eigen grootsheid of aan je kleinheid?

Welke mensen in je directe omgeving houden je aan een hoge standaard en verwachten meer van je dan je van jezelf verwacht?

Wat is daar het gevolg van?

 Welke mensen in je directe omgeving zijn loyaal aan je kleinheid?

Wat is daar het gevolg van?

Waar ben je loyaal aan de kleinheid van de mensen waarmee je je omringt?

Dit essay is afkomstig uit Thrive magazine 2020, met het thema ‘krachtige relaties’. Bestel jouw exemplaar hier