Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Mensen zijn transparanter dan de meesten denken

Als maatschappij hebben we, door de jaren, tijdloze levenswijsheden verzameld. En vaak kunnen deze oeroude spreekwoorden ons nog altijd iets nieuws leren. ‘Aan de vruchten kent men de boom’ is afkomstig uit een van de oudste werken die we kennen en bevat een les die je toekomst kan veranderen.

‘Aan de vruchten kent men de boom’ vindt zijn oorsprong in de Bijbel. Specifiek in Mattheüs 7:17-18: “Zo draagt elke goede boom goede vruchten, maar een slechte boom draagt slechte vruchten.” Het betekent dat je aan iemands daden kunt zien wie hij is.

Bijna iedereen koestert dromen, idealen en intenties. In de basis begint een krachtig leven bij weten waar je naartoe wilt en wat je belangrijk vindt, maar als je daar geen acties aan koppelt en die uitvoert, sta je alsnog met lege handen. De wereld is nog nooit veranderd door goede bedoelingen.

‘Ik kom tekort’
Door te kijken naar wat iemand gedaan heeft (en niet gedaan heeft), kun je zien wie iemand is. Je kunt iemands ‘identiteit’ onderscheiden. Een identiteit is vaak onbewust gecreëerd en bestaat uit overtuigingen die een persoon over zichzelf heeft. Het zorgt ervoor dat iemand bepaald gedrag vertoont.

Identiteit wordt deels gevormd door omgevingsfactoren zoals cultuur, familie en vrienden. Daarnaast komt het voort uit gebeurtenissen uit het verleden en de ervaring daarvan; oftewel, hoe iemand de gebeurtenissen interpreteert.

De gebeurtenissen en interpretaties zorgen er op hun beurt voor dat er innerlijke basisconversaties ontstaan. Een samenspel van innerlijke basisconversaties zorgt uiteindelijk voor wie iemand denkt te zijn (identiteit).

Een priester loopt een kroeg binnen…
Je kunt iemands identiteit zien door te observeren wat diegene doet en uitdraagt. Bijvoorbeeld: wat voor beroep oefent hij uit? Hoe succesvol is hij in zijn vak? Waar neemt hij genoegen mee? Waar heeft hij een hoge standaard? Op welke manier spreekt hij? Zelfs aan hoe iemand zich kleedt, kun je zien wat zijn onbewust aangenomen identiteit is.

Aan een priester kun je zien dat hij vindt: ik ben een man van God. Dat laat een geestelijke in één oogopslag zien door middel van zijn kleding en houding. Een priester draagt een direct herkenbaar ‘uniform’ – en wij allemaal ook, vaak zonder dat we het doorhebben. We dragen het uniform van onze identiteit.

De definitie van waanzin
Er is een identiteit die je bewust kunt aannemen. Een bewuste plek om vandaan te komen, ook wel een ‘inner stance’ genoemd, is een identiteit die je op een bepaald moment aanneemt om een bepaald resultaat te creëren. Mensen zien vaak wel wat ze moeten doen, maar creëren geen inner stance voor zichzelf die ervoor zorgt dat ze het gewenste resultaat krijgen. Eigenlijk is het heel simpel: als je niet verandert, verandert er ook niets. Er bestaat een bekende uitspraak, vaak toegeschreven aan Albert Einstein, met een treffend punt:

De definitie van waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen en verschillende uitkomsten verwachten.

Het uniform dat je iedere dag draagt
Wat vertelt je onderneming, je team, je resultaten, je privéleven en je verschijning over jou?
En welke inner stance moet je aannemen als je ziet dat de huidige niet werkt?