Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Maak een what-not-to-do-list

Direct je mailbox checken om de rest van de dag gerund te worden door je mailconversaties. Continu afgeleid raken door WhatsApp-gesprekken. Meermaals gedachteloos door je Facebook-tijdlijn scrollen. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van handelingen die ons uit de realiteit halen en bovendien weinig tot niets toevoegen. De handelingen zijn niet per definitie fout, je tijd is simpelweg te kostbaar om hieraan te besteden.

What-not-to-do-list
Om zo snel mogelijk vooruit te bewegen, moet je soms vertragen. Het is belangrijk om regelmatig pas op de plaats te maken en te inventariseren welke taken in ons leven en in ons bedrijf incompleet zijn. Hoe meer bewust of onbewust opengelaten to-do’s afgerond worden, des te meer rust en ruimte wordt ervaren. Het draait hierbij echter niet alleen om acties, maar net zo goed om non-acties. Maak daarom ook een what-not-to-do-list.

Voor peace of mind is het van belang om bepaalde zaken af te ronden én andere zaken juist achter je te laten. Je hebt altijd bepaalde gedragingen waarvan je logischerwijs weet dat ze niets toevoegden, maar desondanks onderdeel van je persoonlijke routine zijn geworden. Zet deze zaken op je what-not-to-do-list.

Bijsturen
Er is een reden dat veel voornemens voor het nieuwe jaar het niet redden tot de volgende jaarwisseling. Het leven gebeurt, andere zaken krijgen prioriteit en het plan verschuift naar de achtergrond. Stel je lijst dus eerlijk en kritisch op én neem die vervolgens ook regelmatig door op een vast moment. Bijvoorbeeld iedere maandag voordat je aan de werkdag begint. Vraag jezelf af: welke afspraken om iets voortaan niet meer te doen kom je nu nog dagelijks na? Welke afspraken kom je soms na? En welke punten zijn compleet naar de achtergrond verdwenen? Zo weet je waar je correcties kunt maken.

Visualiseer het resultaat dat je gekozen non-acties opleveren. Ervaar de extra ruimte en vrijheid die je voor jezelf creëert en pak door. Succesvol ondernemen betekent continu opmerken waar je van koers af bent en vervolgens bijsturen.