Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

‘Ik ben niet hier om een impact te maken op mensen, ik maak impact op de industrie’

In zijn jeugd was Henk veel aan het werk in de varkensboerderij van zijn vader. De groei van het bedrijf bracht een enorme hoeveelheid mest met zich mee; een serieus probleem. Zij hebben dit voor hun bedrijf opgelost en vervolgens opgeschaald. Het bleek de oplossing voor een wereldwijd probleem.

In 1998 werd het mestprobleem in het bedrijf zo groot dat Henk’s vader besloot er of een oplossing voor te creëren, of te stoppen met het bedrijf. De kosten waren te hoog: ieder jaar een half miljoen gulden. Een ondernemer en een leider geeft zich niet zomaar gewonnen en ziet in een probleem ook een mogelijkheid tot groei. Stoppen was geen optie.

In samenwerking met een Zwitsers bedrijf ontwikkelden ze de eerste mestverwerkingsmachine. De machine walst een groot deel van het vocht uit de mest en vermindert daarmee het volume met vijftig procent. Mest bestaat voor 95 procent uit water, dus als al het water afgescheiden wordt, blijft er een aanzienlijk kleinere massa over om te transporteren. Dat scheelt direct enorm in kosten.

Henk speelde een grote rol in de doorontwikkeling van de mestverwerkingsmachine. In 2003 was het punt bereikt waarop zij alle mest van hun eigen varkens konden verwerken – een mijlpaal. Op dit moment helpen ze ieder jaar 150 lokale boeren om in totaal 500.000 m³ op meerdere locaties te verwerken tot water en geconcentreerde mest.

De oplossing van dit lokale probleem biedt gelijk de oplossing voor een wereldwijde probleem. Het voer voor de dieren in Noord-Europa wordt aan de andere kant van de wereld verbouwd. Maar de mest, en dus de vruchtbare grondstoffen, keren niet terug. Tot nu. Dankzij de verwerking en enorme vermindering in massa kan de mest beter en goedkoper getransporteerd worden naar landen met een van nature arme bodem. De mineralenbalans in de wereld kan weer hersteld worden. Dát is het effect van innovatie.