Relaties

Hoe een team functioneert hangt af van één factor

Column Publicatiedatum: 22 oktober 2019

Tijdens een rugbymatch hebben de spelers op het veld elk hun rol te vervullen. Om kampioen te worden moet het team als geheel echter één missie voor ogen hebben: winnen. Ondernemers denken dat ze moeten sprinten om te winnen, blind voor wat er om hen heen en in hun innerlijke wereld gebeurt. Maar een leider vertraagt, stuurt bij en bouwt zo aan een sterk team.

In het verleden werkte ik met een dame die een klein aantal mensen in dienst had. Ze onderhield korte lijntjes met haar personeel. Het team verrichtte prima werk en het bedrijf maakte een serieuze groei door, waarna het aantal medewerkers verdrievoudigde. Ze bleef haar mensen echter op dezelfde manier benaderen. Ze wilde met iedereen nauw contact houden, waardoor een gebrek aan krachtige communicatie ontstond. Kortom, haar aanpak was niet meer werkbaar.

Als teams niet goed functioneren denken veel ondernemers: wat doen mijn medewerkers verkeerd? Dat is niet de vraag waar een leider zich mee bezighoudt. De juiste vraag is: waar kan ik de verantwoordelijkheid nemen over mijn eigen handelen? Vanuit deze positie kun je bijdragen aan de gezamenlijke missie en als een eenheid naar punt B bewegen. Ik gebruik rugby vaak als voorbeeld: alle spelers op het veld hebben een eigen rol, maar als team heb je een gezamenlijk doel en een gemeenschappelijke agenda: kampioen worden. En om kampioen te worden, zal je wedstrijden moeten winnen. Je kunt alleen wedstrijden winnen als je er staat als een eenheid. Als leider moet je in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen over je eigen handelen. Als je dit niet doet maakt dit een negatieve impact op de kracht van je team.

De dame waar ik mee werkte realiseerde zich precies dit. Ze zag in dat haar aanpak niet werkte en had voortaan enkel direct contact met twee leden van haar team. Deze fungeerden als tussenpersonen voor de rest van haar medewerkers. Deze oplossing klinkt achteraf gezien logisch, maar het is de kunst om je eigen blinde vlekken te blijven ontdekken. Je moet blijven kijken naar dat wat je niet ziet. Als buitenstaander is het vaak gemakkelijk om te zien waar het misgaat.

Als je team niet functioneert zoals je zou willen, vertraag. Vertraag en observeer jezelf als leider van het bedrijf. Je team is een weerspiegeling van jouw leiderschap, dus waar kun jij bijsturen zodat jouw mensen op dezelfde missie zijn als jij? Wanneer je niet in staat bent te vertragen en continu met volle vaart vooruit wil, ren je overal blindelings langs. Peter van Uhm leidde 70.000 militairen toen hij de functie van commandant der strijdkrachten bekleedde. Als gastspreker tijdens een van de livedagen van Straight-Line Leadership Int., gaf hij aan dat hij zichzelf destijds eens per week afzonderde om te reflecteren. Hij sloot zichzelf op in zijn kantoor en bedacht zich wat er de afgelopen week werkte en niet werkte. Om te kunnen bijsturen, moet je brutaal eerlijk naar je eigen handelen kunnen kijken. Als je team niet functioneert, is dat feedback op jouw leiderschap.

Tekst: Mark Flemming