Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Het pad naar succes

Clichés zijn clichés voor een reden. En oeroude wijsheden zijn niet voor niets vereeuwigd in spreekwoorden. Onze taal kent een aantal prachtige en tijdloze spreekwoorden die ons iets vertellen over wie we zijn als volk, en hoe we een goed leven kunnen leiden.

De Deense filosoof Stine Jensen zei ooit: “Je kunt Kierkegaard lezen, of allerlei andere filosofen, maar je kunt ook gewoon naar je moeder luisteren.” Naast de voordeur van haar woning hangt een lijst met de levenswijsheden van haar moeder. Het zijn aardse, logische adviezen waarvan we allemaal diep vanbinnen weten dat ze werken.

Eeuwenoude levenswijsheden
Iedereen heeft, waarschijnlijk vooral tijdens het opgroeien, klassieke wijsheden voorbij horen komen in de vorm van advies van een ouder of mentorfiguur – mensen met ervaring in de praktijk, die met vallen en opstaan hebben geleerd wat wij wellicht nog niet wisten.

We geven allemaal wel eens wijsheden door die we persoonlijk hebben mogen ontdekken. Als maatschappij hebben we collectief eeuwenoude levenswijsheden verzameld die geworteld zitten in onze taal. En vaak kunnen die oeroude Nederlandse spreekwoorden ons nog altijd iets nieuws leren.

Wanneer ambitie je in de weg gaat zitten
Neem, ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’. Het betekent dat je beter tijdig correcties kunt maken dan stug verdergaan op het ingeslagen pad. Denk aan de ondernemer die maanden, misschien zelfs jaren, aan een innovatief product heeft geschaafd. Hij heeft er dag en nacht aan gewerkt en wil het koste wat het kost een succes maken. Hij gelooft in zijn visie en brengt zijn plannen in de praktijk.

Slimme marketing
Op een bepaald moment gaat hij in gesprek met zijn beoogde cliënteel. Wat hij vervolgens terugkrijgt, is dat er eigenlijk niemand op zijn product zit te wachten. In elk geval niet in de huidige vorm. Ach, mensen moeten gewoon even wennen, denkt hij bij zichzelf, en hij zet zijn originele plan door. Hij adverteert, besteedt meer budget aan slimme marketing en houdt voet bij stuk. Verliezen is het laatste wat hij wil.

De kans dat deze ondernemer zijn bedrijf succesvol weet te maken, is hoogstwaarschijnlijk erg klein. En iedereen die bovenstaand voorbeeld leest, zal hetzelfde concluderen. Toch komt het vaak voor en is het in de realiteit niet altijd zo gemakkelijk te herkennen.

Blinde vlekken
We hebben allemaal blinde vlekken en onwerkbare conversaties in ons hoofd draaien, hoe intelligent en ervaren we ook mogen zijn. Iedereen marcheert soms onverstoorbaar door op een pad dat niet naar resultaat leidt. Het is de kunst om open te staan voor de mogelijkheid dat je het niet bij het juiste eind hebt. Om te luisteren naar experts, naar cliënten en andere mensen die je kunnen laten zien wat je eerder niet zag.

Winnen in business betekent niet dat je je vastbijt in een tactiek en deze koste wat het kost uitvoert. Het betekent onder andere dat je groots genoeg bent om te zien wanneer je het mis hebt en de mogelijkheid hebt om een andere route in te slaan. Ook dat zou prima op een tegeltje passen.