Effectiviteit
3 min

Hoe creëer je goede relaties in een druk leven?

Oefening Publicatiedatum: 06 januari 2020

Vraag mensen hoe hun feestdagen waren, en het antwoord dat volgt is bijna zeker: ‘Goed, maar druk.’ Enerzijds bestonden hun dagen uit waardevolle tijd met familie, anderzijds uit een hoop verplichte bezoekjes en borrels. Het komt vaak voor – ook na december.

Velen van ons hebben nu eenmaal de gewoonte gecreëerd om aan de lopende band afspraken in te plannen. Ieder vrij uur wordt zorgvuldig opgevuld. ‘Kom je zondag op de koffie?’ Ja, hoor. ‘Zullen we volgende week weer eens uit eten gaan?’ Tuurlijk. ‘Woensdag tennissen?’ Waarom ook niet. En niet alleen anderen vragen veel van onze persoonlijke tijd. Ook wijzelf hebben er een handje van om continu met vooruitziende blik ‘bezig’ te zijn. Dus we plannen, organiseren en laten niets aan het toeval over.

Slimme software
Het is een teken van deze tijd, waarin alles zo efficiënt mogelijk moet gebeuren. De wereld hoort in 2020 vooral snel en functioneel te zijn. Dat geldt voor alledaagse processen en in sommige gevallen ook voor onze relaties met anderen.

In bepaalde opzichten zijn die ontwikkelingen in efficiëntie heel positief. Zo zorgt Google Maps ervoor dat we nauwelijks nog verdwalen op weg naar een belangrijke afspraak. Vaatwassers, webwinkels, bezorgservices voor boodschappen en slimme software helpen tijd te creëren voor de dingen en mensen die belangrijk zijn. Het probleem is dat we de gewonnen tijd lang niet altijd daaraan besteden.

Efficiëntie vs effectiviteit
Er is een groot verschil tussen efficiëntie en effectiviteit. De definitie van ‘efficiënt’ is volgens Van Dale: ‘zo dat het de minste middelen en inspanning kost’. Je kunt dit in theorie toepassen op je relaties met anderen. Je zou je week op zo’n manier kunnen indelen dat je zo veel mogelijk opeenvolgende afspraken hebt met zo veel mogelijk verschillende contacten. Het liefst nog meerdere afspraken op één dag, of zelfs een paar met elkaar combineren. Dat zou enorm efficiënt zijn – maar het is de vraag of het ook bijdraagt aan wat je wil bereiken.

Loslaten
Effectiviteit is de kunst van hetgeen doen wat je dichter bij je doel brengt. Als je doel bijvoorbeeld is om de band met je partner te verstevigen, gaat het je waarschijnlijk niet helpen om gedachteloos iedere loze minuut van de dag met hem of haar te besteden. Wat wellicht meer effect zou hebben, is een attent, persoonlijk gebaar of een geplande avond waarin je de volledige aandacht aan elkaar kunt schenken. En wanneer je een basis van écht goede vrienden om je heen wil verzamelen, heeft het weinig nut om je aandacht te verdelen over twintig verschillende mensen. Je kunt veel beter kiezen voor een paar vrienden die extra waardevol voor je zijn. Effectiviteit in relaties betekent keuzes maken. Het betekent sommige banden met mensen loslaten en anderen intensiveren. Wanneer je alles belangrijk maakt, is uiteindelijk niets belangrijk.

Oefening

  1. Pak je agenda erbij en bekijk de komende twee weken. Focus vooral op persoonlijke afspraken.
  2. Wat dragen deze afspraken concreet bij aan je leven en/of doelen?
  3. Welke afspraken had je met dit inzicht, achteraf gezien, wellicht niet gemaakt?
  4. Welke afspraken zijn juist erg waardevol?
  5. Welke acties heb je nu te ondernemen?

 

Tekst: Caya Forman