Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

‘Het faillissement opende de deur naar een hoger niveau’

Mensen kwamen van heinde en ver voor de authentieke Italiaanse gerechten van Dino Bagnato. Jarenlang was zijn restaurant tot maanden vooruit volgeboekt. En toch ontstond er achter de schermen een financieel gat dat alsmaar groter werd. In 2015 werd Il Fiore failliet verklaard. Drie jaar na dato opende het nieuwe restaurant op een betere locatie, onder beter management en met een veelbelovende toekomst.

De dag waarop Il Fiore niet meer openging was zwaar voor velen. Het faillissement had namelijk ook grote gevolgen voor het personeel en het team: Il Fiore’s familie. Als ondernemer draag je de verantwoordelijkheid van veiligheid en zekerheid voor je mensen. Je personeel rekent op een vast inkomen. Het slechte nieuws vertellen was een van de hardste klappen die Dino Bagnato en zijn vrouw Diana Pani hebben doorstaan, samen met het afbellen van de talloze reserveringen van vaste klanten.

Opmerkelijk is dat Dino geen moment twijfelde aan zichzelf of aan het openen van een nieuwe zaak. Na enkele dagen kwamen de eerste aanbiedingen van investeerders al binnen. Hij had zijn doel echter helder voor ogen en liet zich hier niet van afbrengen. “We houden ons netwerk warm en wachten onze kans af om op een toplocatie in Maastricht te openen”, aldus Dino over deze periode. Als een echte ondernemer een doel voor ogen heeft en er een commitment op maakt, is al het andere per definitie geen optie meer. Het duurde drie jaar. Drie turbulente, leerzame en met vlagen zelfs ontmoedigende jaren; het was het uiteindelijk allemaal waard.

Op 9 november 2018 opende het door zovelen geliefde Italiaanse horecakoppel Dino en Diana de deuren van hun nieuwe restaurant. Il Fiore – cucina raffinata. Gelegen aan de Kesselskade met uitzicht op de Sint Servaasbrug, in een van de fraaist behouden straatbeelden van de historische stad Maastricht. Het was een droom die werkelijkheid werd, mogelijk gemaakt door de manier waarop Dino en Diana met tegenslag omgingen. Hun liefde voor elkaar en het gedeelde geloof in hun bedrijf hield het stel op de been tijdens de moeilijkste momenten. “Het faillissement opende de deur naar een hoger niveau”, zegt Dino. Ondernemen is vallen en opstaan, jezelf motiveren, dag in dag uit het werk doen en vooral: leiding nemen over je eigen leven.