Kwaliteit van leven
3 min

Het beste Valentijnscadeau van 2020

Artikel Publicatiedatum: 14 februari 2020 Tekst: Caya Forman

Een goede relatie heeft weinig te maken met het vinden van het perfecte cadeau. Nog minder heeft een relatie baat bij extravagante etentjes of een feestdag die vernoemd is naar een veertiende-eeuwse priester.

Valentijnsdag is tegenwoordig vooral een feest van commercie in plaats een viering van oprechte liefde. Toch pakken we dit moment om zeven spelregels voor een goede relatie te belichten. Iedere dag kan het perfecte moment zijn om de relatie met je partner te versterken – waarom niet vandaag?

 1. Onderzoek grondig wat je belangrijk vindt in een relatie.
  Er bestaan al spelregels binnen je relatie, alleen is de kans groot dat je die nog niet hebt opgemerkt. Iedereen heeft bewust of onbewust regels gecreëerd voor wat een succesvolle relatie inhoudt. Regels kunnen bijvoorbeeld zijn: iedere ochtend samen opstaan of elkaar eens per dag een berichtje sturen. Deze onuitgesproken regels (die eigenlijk standaarden zijn) kunnen voor wrijving zorgen. Je partner weet niet wat jouw persoonlijke regels zijn en kan ze daardoor overtreden, zonder dat hij of zij zich van enig kwaad bewust is. Daarnaast kun je standaarden onmogelijk beoordelen op werkbaarheid als ze niet op je netvlies staan.
 2. Vier de verschillen tussen jullie, in plaats van ze te willen veranderen.
  Koppels worden aanvankelijk verliefd omdat ze interesses delen of de wereld op dezelfde manier zien. Er is echter ook genoeg te vinden waarin twee partners verschillen – en dat is maar goed ook. Verschillen zorgen ervoor dat twee mensen elkaar aanvullen, uitdagen en anders naar een situatie kunnen laten kijken. Het is doodzonde (en onwerkbaar) om je partner zo veel mogelijk op jezelf te willen laten lijken.
 3. Kom vanuit wat je kunt bijdragen.
  Kortom: kom vanuit ‘feed’ in plaats van ‘need’. In een werkbare relatie pakken partners zelf de verantwoordelijkheid over de relatie. Het gaat dus niet om wat je kunt krijgen van de ander, maar juist wat je zelf toevoegt. Het is immers makkelijk om met de vinger te wijzen of te verwachten dat de ander actie onderneemt. Bedenk in alle situaties: hoe kan ik bijdragen?
 4. Bouw waardevolle rituelen in.
  Vooral wanneer tijd schaars is en projecten zich opstapelen, zijn vaste rituelen met je partner van levensbelang. Het kan zo simpel zijn als dagelijks samen ontbijten of maandelijks samen een weekend weggaan. Je kunt op ieder moment nieuwe rituelen creëren, klein of groot. Het belangrijkste is dat je aanwezig bent en je volledig aandacht richt op de persoon die tegenover je zit.
 5. Houd regelmatig meetings met je partner.
  Het klinkt misschien zakelijk, maar is wel een werkbare manier om een relatie sterk te houden. Voor een krachtige relatie: plan regelmatig momenten in om ontwikkelingen te bespreken, observaties te uiten en te bepalen wat werkt én wat niet werkt.
 6. Ben eerlijk tegen jezelf en tegen de ander.
  En ben daarin gepast. In een krachtige relatie is er geen ruimte voor fluwelen handschoentjes en politiek correcte nonsens. Bedenk wel altijd hoe de boodschap die je wil overbrengen het best bij je partner binnenkomt. Eerlijkheid is een van de belangrijkste fundamenten van een relatie, mits het goed wordt ingezet.
 7. Realiseer je dat een krachtige relatie een commitment is op elkaars grootsheid en welzijn.
  Wanneer je oprecht en eerlijk spreekt, focust op wat je kunt bijdragen, bijstuurt wanneer nodig en je partner volledig accepteert, zal je zien dat het resultaat is dat je partner krachtiger wordt. Wanneer hij of zij vervolgens datzelfde commitment op zich neemt, heb je de basis voor een enorm sterke en langdurige band.
Advertentie
Straight-Line Leadership Audioboek
Straight-Line Leadership - Tools for Living with Velocity and Power