Relaties

Evander Holyfield: “Watch out for who?”

Video Publicatiedatum: 16 oktober 2019

“I wanted to bite him in the face”, was de initiële reactie van Evander Holyfield nadat Mike Tyson een stuk van zijn oor afbeet.

Bokser Mike Tyson was sinds 7 september 1996 de ‘heavyweight champion of the world’. Krap twee maanden later ontnam Evander Holyfield zijn wereldtitel in een zware strijd. Dit was Tysons eerste wedstrijd als titelverdediger, en hij werd compleet overrompeld. Holyfield was simpelweg een betere bokser.

Vervolgens vond op 28 juni 1997 de rematch plaats. Dit werd een van werelds meest bekende sportmomenten ooit. Holyfield was wederom de betere bokser en leek te gaan winnen. Gevoed door frustratie en diepgewortelde emoties stuurde Tysons reptielenbrein hem in een bijzondere richting. Met nog veertig seconden op de klok spuugde hij zijn mondstuk uit en beet een stuk uit Holyfields oor. Hij zette zijn tanden in het oor van zijn tegenstander en beet tot hij door het rauwe vlees en kraakbeen heenging, en een stuk oor loskwam. Een stuk dat nooit meer terug zou groeien bij zijn tegenstander. Tyson was in dat moment een beest.

Na 25 lange minuten werd de wedstrijd officieel beëindigd door diskwalificatie. Gedurende de wedstrijd wilde Holyfield niets liever dan terug bijten, niet in Tysons oor, maar in zijn gezicht. Hoe professioneel vechtsporters ook mogen zijn, de spanningen kunnen extreem hoog oplopen.

Aangekomen in de kleedkamer heerste er chaos, maar Holyfield had Tyson al vergeven. Want wrok en wraakzucht beheersen je gedachten, je gemoedsrust en daarmee je leven en je persoonlijkheid. Dit paste niet binnen de normen en waarden die Holyfield had meegekregen.

Een week na het incident waren ze per toeval als toeschouwers bij dezelfde basketbalwedstrijd. Omstanders zaten op het puntje van hun stoel, maar er gebeurde niets. Toeval liet het zo zijn dat beide mannen in hetzelfde hotel sliepen, in kamers direct naast elkaar. Op een gegeven moment stapten ze tegelijk naar buiten; dat zijn situaties waar niemand je op voorbereidt. Tyson: “We good?” Holyfield: “Yeah, we good.” En ze stapten samen in de lift.

Werk is werk. Vechten is vechten. Sport is sport. De kern van Holyfield siert hem als mens en maakt hem opgewassen tegen onrecht en oneerlijke situaties. Vorige week was hij te gast bij de Joe Rogan MMA Show #80 waar hij zijn deel van het verhaal in geuren en kleuren deelde.

Benieuw naar de gehele wedstrijd? Bekijk de complete competitie hieronder, of ga direct naar het beruchte moment op 11 minuten en 22 seconden.

Tekst: Jeremy van BedijkBeeld: Joe Rogan & Google