Zelfbewustzijn
3 min

Effectief doelen stellen doe je zo

Oefening Publicatiedatum: 06 februari 2020 Tekst: Caya Forman

Planningen aanhouden, targets afchecken en doelen behalen – de dagelijks kost van iedereen die succesvol een bedrijf runt.

Het belang van effectieve doelen stellen is duidelijk, én ze zijn in essentie nutteloos als ze niet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hierbij een houvast bij het bepalen van targets waar je binnen no-time mee afrekent.

Ga bij het stellen van een doel de volgende punten na.

 1. Breng in kaart waarom. Wat is het doel achter het doel?

  Waarom is het belangrijk dat dit doel behaald wordt? Wat gaat het resultaat brengen? Wellicht een verhoging van de productiviteit, een bepaald bedrag aan winst of klanten. Bij een persoonlijk doel kun je denken aan gezondheid of tijd met je familie. Kortom: wat is de motivatie achter het doel? Vaak komt het neer op een bepaalde vorm van voldoening of rust.  Zorg dat je het doel achter het doel helder geformuleerd hebt. ‘Als ik dit doel behaal, dan…’

 2. Stel een uitdagende deadline.

  Wanneer mensen de tijd krijgen om iets uit te stellen, doen ze dat bijna altijd. Als iemand ergens een jaar de tijd voor krijgt, zal hij dat jaar gebruiken. Krachtige mensen focussen hun energie op de taak die voor ze ligt, vinken het target ruim voor de deadline af en hebben vervolgens tijd om zich op iets nieuws te richten. Haal om deze reden standaard je deadline naar voren. Dit wordt ook wel ‘crushing time’ genoemd.

 3. Hoeveel? Per wanneer? En wat anders?

  Maak alles concreet en leg het vast. Je hebt vast wel eens iemand in je omgeving horen zeggen: ‘Ik wil dit jaar afvallen.’ Hoe vaak is dat ook daadwerkelijk gebeurd? Een voorzichtige inschatting: niet één keer. En dat komt omdat het doel niet meetbaar is gemaakt. Om een doel meetbaar te maken, bepaal je een exacte hoeveelheid en een concrete deadline.

  De toevoeging die vrijwel niemand maakt, de gamechanger als het gaat om doelen behalen waarvoor je niet gemotiveerd bent: stel een onaangename consequentie vast voor als het doel niet behaald wordt. Dit kan iets vanzelfsprekends zijn als: dan gaat het bedrijf failliet. Het kan ook zijn: als ik mijn doel niet behaal doneer ik 50.000 euro van mijn persoonlijke vermogen aan een goed doel, of als ik mijn doel niet haal rijd ik drie maanden in een Dacia Duster.

 4. Maak je doel, je deadline en de consequentie bekend.

  Maak je doel, je deadline en de consequentie bekend bij betrokkenen zodat je er niet onderuit kunt. Als je doel een commitment is, ga je het sowieso halen en zal de consequentie dus nooit werkelijkheid worden.

  Note: krachtige mensen houden zichzelf verantwoordelijk en hebben daar geen extern paar ogen voor nodig.

 

Er gaan altijd uitdagende situaties ontstaan als je naar noemenswaardig doel toewerkt. Je reptielenbrein zal je op die momenten proberen te overtuigen om het doel los te laten. Je reptielenbrein zorgt voor ontkrachtende gedachten als: zó belangrijk is het nu ook weer niet, andere zaken hebben prioriteit, ik heb nog meer dan genoeg tijd, en wat maakt het uit als ik het niet red?

Als je deze punten doorloopt en vastlegt, ga je zien dat je reptielenbrein minder grip heeft. Je ervaart minder weerstand, meer controle en beweegt met kracht en snelheid vooruit. Zo creëer je keer op keer waarde voor jezelf en je omgeving, in plaats van excuses en redenen waarom het weer niet gelukt is.

Tekst: Caya FormanBeeld: Jeremy van Bedijk
Advertentie
THRIVE - Maak je account aan