Zelfbewustzijn
3 min

Een zelfgecreëerde wereld vs een wereld van omstandigheden

Document Publicatiedatum: 06 augustus 2019

De Carthaagse generaal Hannibal, vaak gezien als de grootste militaire tacticus en strateeg in de geschiedenis, leidde ooit een heel leger met krijgsolifanten van het Iberisch schiereiland, over de Pyreneeën en de Alpen, naar Noord-Italië. Zijn motto was simpel: of ik vind een weg, of ik maak er een. In zekere zin creëerde Hannibal eigenhandig de wereld waarin hij leefde. Hij liet zijn wereld en zijn mogelijkheden niet bepalen door externe omstandigheden.

Veel mensen, vooral in de verkoop, gaan op pad voor een deal en komen terug om verslag uit te brengen van hun resultaat. Ze vertellen dat de klant geen geld heeft, of dat de economie niet goed is, of dat de omstandigheden zijn veranderd, enzovoort. Dit patroon is glashelder en het leidt tot zeer weinig resultaat. Dat is wat er gebeurt als je leeft in een wereld van omstandigheden. Een andere verkoper komt terug op kantoor en zegt dat hij de deal heeft gesloten. Ook al stuitte hij op dezelfde omstandigheden. Een klant had tot het nieuwe boekjaar geen budget meer, maar de verkoper creëerde een deal met uitgestelde betalingen en kwam terug met het contract op zak. Dit noemen wij een gecreëerde wereld.

Een Straight-Line leider navigeert van punt A naar punt B en creëert wat hij nodig heeft om daar te komen. We hebben met een aantal ondernemers en managers gewerkt die maar bleven klagen over de productiviteit van hun mensen, targets die niet werden gehaald en de moeite die ze hadden met het invullen van vacatures.
Ze beschreven hoe moeilijk het was om goede mensen voor hun team te vinden en hoe vervelend het was als iemand onverwachts wegging. Dan moesten ze namelijk niet alleen opnieuw iemand aannemen, maar deze persoon ook nog inwerken. Deze houding ten opzichte van het creëren van een krachtig team is zeer onproductief. Een houding die naadloos aansluit bij een wereld van omstandigheden.

In een gecreëerde wereld stel je proactief en bewust het team samen dat je nodig hebt onder het motto ‘verander voordat het noodzakelijk is’ (van de bekende manager Jack Welch). Je leeft naar de omstandigheden van de wereld die je ziet. Of je creëert een wereld waarin jij wil leven, en waarin het creëren van nieuwe resultaten niet alleen mogelijk, maar zeer waarschijnlijk is.

 

 

 

Dit is een samenvatting van een hoofdstuk uit het boek Straight-Line Leadership. 

Tekst: Dusan Djukich, Mandy van der PutBeeld: Jeremy van Bedijk
Advertentie
Straight-Line Leadership - Tools for Living with Velocity and Power