Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

De leugens die je jezelf dagelijks vertelt

Mensen klagen de hele dag door. Over hun werk, over hun partner, over de markt en over de kansen die er niet liggen. Het gebeurt zo regelmatig dat we er eigenlijk niet eens meer bij stilstaan. Wat we zeker niet doorhebben, is dat klagen meestal dient als een rookgordijn voor iets anders.

We hebben aanhoudende klachten op allerlei vlakken in ons leven. Die klachten spreken we uit naar onze omgeving, of in gedachten richting onszelf. Het lijkt alsof we hier niets mee winnen, behalve een vervelend gevoel, maar het tegendeel is waar. Klagen heeft een verborgen voordeel: we maken onszelf goed en iets of iemand anders fout.

Het draait allemaal om gelijk willen hebben. Als mensen zijn we van nature gebouwd om altijd gelijk te willen hebben. Als we geen gelijk hebben, betekent dat namelijk dat de realiteit zoals wij deze ervaren, niet klopt. We moeten onze blik op de wereld en ons gedrag aanpassen. Als we wel gelijk hebben, kunnen we hetzelfde blijven. De ander of de omgeving moet veranderen, waardoor we geen actie hoeven te ondernemen. Gelijk willen hebben is niet goed of slecht, het is simpelweg zoals we in elkaar zitten.

Het ligt niet aan jou
Neem een klacht over je business in gedachten. Bijvoorbeeld: zodra mijn medewerkers de kans hebben, vertrekken ze toch naar een andere baan. Als je een organisatie runt met een groot verloop, zal deze gedachte makkelijk omhoogkomen. De gedachte maakt de vertrekkende medewerkers fout. Zij hebben geen commitment, zij gaan zomaar weg. Het ligt in elk geval niet aan jou of aan je organisatie.

Comfort
In de basis is gelijk willen hebben een manier om verantwoordelijkheid te ontlopen. Je hoeft geen eigenaarschap te nemen en je aan te passen. Hoewel je hier zeker niet beter van wordt, heb je het comfort van niet te hoeven veranderen. Ergens over klagen zorgt ervoor dat je iets niet meer als een mogelijkheid kunt zien. Je ontloopt de verantwoordelijkheid voor het grijpen van de kansen die er liggen. Het voordeel is dat je verantwoordelijkheid ontloopt, maar het heeft ook een prijs: het kost je levendigheid.

Prins op het witte paard
Denk aan twee mensen in een relatie. Wat je vaak ziet, is dat partners zichzelf niet volledig aan elkaar geven. Ze houden een klein deel van zichzelf reserve. Onbewust wachten ze op de prins (of prinses) op het witte paard, op iemand die ze écht begrijpt. Ze geven veel van zichzelf, maar niet alles. De klacht die ze hebben is: mijn partner begrijpt me niet zoals hij me hoort te begrijpen. Het enige wat deze klacht doet, is ze weerhouden van de kans zichzelf volledig aan een ander te geven. Ze weerhouden zichzelf van de mogelijkheid om volledig te leven.

Wat als alle klachten die je hebt, een leugen zouden zijn? Hiermee wordt niet gesteld dat het daadwerkelijk zo is. Dit is enkel een uitnodiging om te overwegen dat klagen een rookgordijn zou kunnen zijn voor verantwoordelijkheden die je tot nu toe niet bereid bent geweest te nemen.

Wat kun je met dit artikel?

Maak een lijst van alle aanhoudende klachten waar je op dit moment tegenaan loopt. Haal je focus af van al die zaken die niet kunt controleren, zoals mensen, situaties en omstandigheden. Een leider is altijd gefocust op dat wat hij wel onder controle heeft. Dus wat zijn de acties en niet-acties die jij als leider hebt te ondernemen?