Kwaliteit van leven
3 min

De basis van succes

Column Publicatiedatum: 04 oktober 2019

De moderne ondernemer heeft het altijd druk. Voor ons staat business in het leven op de eerste plaats. Tijd en aandacht voor het gezin verschuift naar de tweede plek. Wat de bronzen medaille krijgt, is tijd voor onszelf. We kunnen niet anders, denken we.

We vinden als ondernemers dat we topprestaties moeten leveren in ons werk. Ondernemen is topsport en dus geven we onszelf helemaal in ons bedrijf. Het tegenovergestelde geldt op fysiek vlak – terwijl een fit lichaam niet alleen impact maakt op onze business, maar op ons hele leven. Ondernemers beseffen niet hoeveel impact ze mislopen op hun kwaliteit van leven en dat van de mensen om hen heen. Als je werkt aan een sterk lichaam, creëer je meer uithoudingsvermogen, een hogere mentale weerbaarheid en hierdoor vaak zelfs meer resultaat in je bedrijf. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden en spreek uit ervaring als ik zeg dat een fit en krachtig lichaam de absolute basis is voor een krachtig leven.

Maar waar halen we de tijd dan vandaan? De waarheid is: er is altijd tijd. Tenminste, voor de dingen die we zelf belangrijk maken. Het draait niet om tijd, het draait om prioriteit. Ik kan hierover meepraten. Ik maakte een aantal jaar terug de keuze om mijn werk voor mijn gezondheid te laten gaan. Ik had allerlei redenen en excuses hiervoor: het is nu te druk, ik heb belangrijkere dingen te doen, ik pak het wel weer op als het rustiger is. Binnen een week merkte ik negatieve veranderingen in mijn lijf en mijn hoofd. Mijn energieniveau daalde en ik was minder scherp. Op dat moment besefte ik maar al te goed hoe belangrijk en waardevol het is om te kiezen voor jezelf en hier altijd prioriteit aan te geven.

Als ondernemers hebben we juist de vrijheid om zelf te bepalen hoe we onze tijd indelen. Het probleem is dat goed voor onszelf zorgen meestal verandering vergt, terwijl we geprogrammeerd zijn om zo veel mogelijk hetzelfde te willen houden. Ons onderbewustzijn ziet verandering als een onzekere situatie. En in deze nieuwe omgeving ligt potentieel gevaar op de loer, dus worden we verleid om terug te vallen in oude gewoontes. Dit komt voort uit oerinstincten die we allemaal in ons hebben, maar overbodig zijn geworden in de moderne maatschappij. Wat ons ooit hielp te overleven, staat ons nu in de weg.

Ons lichaam is het belangrijkste instrument dat we bezitten. Helaas gaan mensen ermee om alsof het inwisselbaar is. Er is vaak een gat tussen wat we weten dat we moeten doen en wat we daadwerkelijk doen. Iedereen weet dat het geen goed idee is om regelmatig snacks te eten. Er is geen mens die denkt dat het gezond is om veel alcohol te drinken en niet te bewegen. Maar we doen het toch.

Waarom doen we het toch? Hier zitten diepgewortelde overtuigingen over onszelf achter. Het goede nieuws is dat wanneer we kunnen dealen met die innerlijke stem, we toch in staat zijn te kiezen voor een krachtig fundament. Op het moment dat je grenzen weet te verleggen op fysiek vlak, zal je zien dat je grenzen overgaat in alle andere delen van je leven. En het is nooit te laat om hiervoor te kiezen.

 

 

Tekst: Karline ScheerBeeld: Wouter van der Linde & Jeremy van Bedijk