Relaties
3 min

Transformation is messy

Artikel Publicatiedatum: 05 februari 2020

“Wat er deze vrijdag, 31 januari 2020, om elf uur ‘s ochtends gebeurt, markeert ‘the point of no return’”, zei de Britse politicus Nigel Farage tijdens zijn laatste toespraak in het Europese Parlement.

Groot-Brittannië stond ten tijde van de speech op het punt om het onderwerp te zijn van een uniek historisch moment. Voor het eerst sinds de start van de EU besloot een lidstaat te vertrekken. Farage, door velen gezien als het gezicht van de Brexit, had een punt toen hij deze woorden uitsprak: het Verenigd Koninkrijk zal nooit meer hetzelfde zijn.

Of je nu een voorstander, tegenstander of neutrale toeschouwer bent in het veelbesproken vertrek uit de EU – dat dingen gaan veranderen, is overduidelijk. Ze móéten veranderen voor een kans op een glansrijke toekomst voor Groot-Brittannië.

 

‘Transformation is messy’

Onze buren aan de andere kant van de plas (zoals de Britten het zeggen) zitten middenin transformatie. En transformatie is per definitie messy. Het klinkt zo mooi, maar gaat vrijwel altijd gepaard met discomfort, grootse uitdagingen en onzekerheid.

Transformatie is geen geolied proces. De weg is ruw, onbetreden en bezaaid met onverwachte wendingen. In die situaties, vooral wanneer de toekomst van een natie ermee gemoeid is, is het van levensbelang dat er adequaat leiderschap ontstaat. Alleen op die manier kan met snelheid en kracht voortbewogen worden.

Na 47 jaar in de Europese Gemeenschappen, wat in 1993 de Europese Unie werd, kiest het Verenigd Koninkrijk een andere weg. Wat er tot hier toe gebeurd is, is nu onbelangrijk. Wat zich vanaf dit moment voltrekt, is van ongekend belang. Het leiderschap van het Verenigd Koninkrijk zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Er is een leider nodig die handelt voor het belang van een grootse toekomst en het welzijn van het Britse volk.

"It all boils down to inner stance."
Dusan Djukich

Inner stance

Een inner stance is de houding van waaruit iemand handelt. Zoals een atleet een fysieke houding kan aannemen die zijn prestaties beïnvloedt, zijn alle mensen in staat hun innerlijke houding per situatie aan te passen om zo de gewenste resultaten mogelijk te maken.
Straight-Line leiders zijn meesters in het switchen tussen inner stances. En dit is exact wat nodig is in Groot-Brittannië. Na een lange aanloop is de knoop doorgehakt en de achterdeur dicht. Zowel de leiders als de ‘gewone mens’ gaat een turbulente tijd tegemoet waarin veranderingen onvermijdelijk zijn. Het succes en de snelheid waarmee dit behaald wordt, valt of staat met ieders inner stance.

Meer weten over inner stances? Beluister hoofdstuk 1 – Wat is jouw inner stance? hier.

Tekst: Caya Forman & Jeremy van BedijkBeeld: Danny Scott
Advertentie
THRIVE - Maak je account aan