Relaties
6 min

Blind de leider volgen

Video Publicatiedatum: 27 november 2019

In veel bedrijven wordt slecht gecommuniceerd. De leider ziet het grote plaatje en weet waar het hele team naartoe werkt, maar niet iedereen in het team kan hetzelfde zien. Voor hen die niet in staat zijn te zien wat jij ziet, is het uiterst belangrijk dat je communiceert en elkaar vertrouwt.

In het zakenleven halen we oneindig veel inspiratie uit topsport. Atleten maken zichtbaar wat wij op de achtergrond van dag tot dag leven. Er is zo veel overlap dat er voor bijna iedere zakelijke situatie wel een vergelijking te maken is met sport. Vaak gaat het om individuele atleten of om grotere teams. Zelden gaat het om blind tandemwielrennen. Wij hebben de vergelijking nog niet eerder voorbij zien komen.

Toen Esther Crombag in maart 2017 plaatsnam op het podium van Straight-Line Leadership Int., stelde een van de ondernemers in de zaal een brutaal eerlijke vraag: “Wat is jouw bijdrage in het tandemwielrenteam?” Weerleg dit naar een bedrijf en de vraag is: wat voor bijdrage levert iemand die niet kan zien wat de leider ziet aan het geheel?

Esther is op haar elfde in een bijzonder kort tijdsbestek volledig blind geworden. Vervolgens is ze vrijwel direct gaan werken om bepaalde doelen te behalen. Van braille leren tot het afstuderen als meester in de rechten en docent rechten worden aan Maastricht University. Daarnaast stortte ze zich op de wielersport en werd viermaal Nederlands kampioen op de tandem in verschillende disciplines. Esther is een bewonderenswaardig persoon.

Er zullen binnen jouw bedrijf mensen als Esther zijn, die gedreven en gemotiveerd naar het werk komen maar spreekwoordelijk blind zijn als het gaat om het ondernemerschap. Zij zijn aan boord, bereid om het werk te doen en hebben de ambitie om het bedrijf groots te maken. Dat deze mensen niet kunnen zien wat jij ziet, betekent dat je goed moet communiceren en middels goed samenwerken een vertrouwensband zal moeten creëren. Als jij in hen vertrouwt en zij in jou, zijn de ‘blinden’ binnen je team ongelooflijk krachtige spelers.

Als jij de voorrijder bent, of de piloot, wie zijn dan de ‘blinden’ binnen je team? En als je naar Esthers verhaal luistert alsof een van jouw medewerkers spreekt, waar kun je dan nog groeien in communicatie en vertrouwen?

Tekst: Jeremy van BedijkBeeld: Straight-Line Leadership Int.
Advertentie
Esther Crombag - Blind vertrouwen