Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Bibian Mentel: “Dit is wie ik ben, niet die gouden plak”

Een gouden medaille winnen is voor veel atleten het ultieme doel. Het is de bekroning op het werk en de carrière van iedere professioneel sporter. Wat paralympisch kampioen Bibian Mentel betreft, is een andere prijs echter waardevoller.

In 2014 ontving Bibian de Whang Youn Dai Achievement Award: een medaille voor haar inzet en bijdrage aan de paralympische sport. Volgens Bibian is een gouden medaille winnen prachtig, maar slechts een momentopname. Haar missie om mindervalide kinderen te inspireren en aan het sporten te krijgen, is haar bijdrage aan de wereld. Het is haar levenswerk.

Whang Youn Dai Achievement Award
De Whang Youn Dai Achievement Award is vernoemd naar Dr. Whang Youn Dai, wie op driejarige leeftijd polio kreeg. De Zuid-Koreaanse wijdde haar leven aan de de ontwikkeling en vooruitgang van de Paralympische sport.

Het Internationaal Paralympisch Comité kent de prijs toe aan atleten toe die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de paralympische sport. De prijs wordt sinds de Paralympische Spelen van Seoul in 1988 toegekend aan mensen met bijzondere verdiensten voor de sport. Bibian ontving de medaille op de sluitingsceremonie van de Paralympische Winterspelen uit handen van Dr. Whang Youn Dai zelf.

Over Bibian
Bibian Mentel is snowboarder en meervoudig paralympisch kampioen. Ze verloor op 27-jarige leeftijd haar onderbeen ten gevolge van kanker. Zij was toen topsporter en stond op het punt zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Na de amputatie van haar onderbeen begon ze te lobbyen om snowboarden op het programma van de Paralympische Winterspelen te krijgen. Dit lukte en ze pakte vervolgens de gouden medaille op de eerste editie van het onderdeel.

It’s all about Mentelity
Daarnaast zette Bibian Mentel de Mentelity Foundation op. De stichting heeft als doel om de beeldvorming rondom mindervaliden te veranderen. Door middel van beweging laten ze fysiek beperkte mensen inzien dat ze veel meer kunnen dan ze denken, zodat ze denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.