Kwaliteit van leven
4 min

Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet

Artikel Publicatiedatum: 10 januari 2020

Als je goed oplet, zijn waardevolle lessen overal te vinden. Maar wat heeft het pesten van een klein olifantje te maken met jouw business?

De meeste mensen zullen ongetwijfeld de bekende Rolo-reclame uit dat jaar nog kennen. Gaat er niet direct een belletje rinkelen? Voor de mensen die vroeger al de reclames wegzapten, of gewoon te jong (of te oud) zijn om te weten waar we het over hebben, bekijk de video hieronder en lees vervolgens verder…

In het afgelopen jaar keken Nederlanders en Belgen gemiddeld drie uur en twaalf minuten per dag naar de televisie. Dat is meer dan 22 uur per week. Mede dankzij ontwikkelingen zoals digitale tv, on demand television en Netflix kijken we nu niet alleen anders, maar ook meer dan in de jaren negentig. In 1996 was het cijfer bijvoorbeeld ‘maar’ 157 minuten. Nu is dat 35 minuten meer. Maal een kleine 29 miljoen mensen, is 16,9 miljoen uur in totaal waarin we met z’n allen ook iets anders hadden kunnen doen.

Irritante jongetjes
Even terug naar 1996. Deze commercial is een briljante weerspiegeling van een eeuwenoud fenomeen dat voor iedereen herkenbaar is. We kennen ongetwijfeld allemaal wel irritante ‘Rolo-jongetjes’ die alles voor zichzelf willen houden en anderen niets gunnen. Mensen die alleen bezig zijn met hoe ze zelf beter worden van iets, in plaats van hoe ze kunnen bijdragen. Mensen die door hun angst om iets tekort te komen, juist vaak zichzelf en anderen tekort doen. Wat die mensen zich niet realiseren is dat ze door hun krampachtigheid en hun ‘neediness’ juist een omgeving voor zichzelf creëren die ze uiteindelijk laat verliezen. Je kunt namelijk nooit een spel winnen door te focussen op niet te verliezen.

Onverantwoord en gevaarlijk
Als je bezig bent met het vasthouden van dat wat je hebt, sluit je automatisch een hele wereld voor je af. Je blik is gericht op een klein deel van het spel, waardoor je minder mogelijkheden ziet. Kansen gaan letterlijk aan je voorbij doordat je ze simpelweg niet herkent als kansen. Integendeel; ze verschijnen voor jou als oncomfortabel, onnodig of misschien zelfs als onverantwoord of gevaarlijk. Vanuit zo’n krampachtige houding heb je niet alleen heel beperkt zicht, maar je beschikt ook over minder ruimte en kracht. Het kost bakken met energie en brengt je nauwelijks verder. Je kunt immers onmogelijk krachtig invloed uitoefenen op een spel en impact maken als je zo voorzichtig en terughoudend handelt.

"Wie bang is om tekort te komen, zal terughoudend spelen en het spel verliezen."
Jeremy van Bedijk

Veel ondernemers starten hun onderneming met een bepaalde drive en energie. De focus ligt op een ding en dat is scoren. Het scoren van zo veel mogelijk mooie opdrachten, van goede klanten en van de beste medewerkers. Je weet dat het niet komt aanwaaien. Je zult het zelf moeten creëren. Dus je geeft alles wat je hebt. Je bent flexibel, staat overal voor open, je denkt mee en bent maximaal van waarde voor jouw netwerk. Je speelt het spel voluit.

Wie gunnen we onze Rolo?
Bij de meeste ondernemers verandert deze drive om te winnen gaandeweg in een (onbewuste) focus om te behouden wat er tot dan toe gecreëerd is. Mensen worden terughoudend, nemen genoegen met minder en de drang om het maximale uit zichzelf te halen en te geven aan anderen is naar de achtergrond verdwenen. Bijdragen maakt plaats voor politiek correcte gesprekken met medewerkers of klanten, uit angst om ze te verliezen. ‘Onbelangrijke’ relaties gunnen we ineens onze Rolo niet, omdat we onszelf wijsmaken dat we niet meer hoeven te investeren. Het ondernemersspel verandert van ‘spelen om te winnen’ naar ‘spelen om niet te verliezen’.

Dat is niet winnen. Dat is een garantie dat je vroeg of laat een klap in je gezicht krijgt van iemand die zich uiteindelijk groter en krachtiger heeft kunnen creëren dan jij. ‘Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet’.

Tekst: Ferda Göde