Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

Aardig zijn kost geld en energie

Het is een valkuil voor veel ondernemers die starten in hun familiebedrijf; aardig gevonden willen worden, terwijl concreet en vriendelijk zijn gepast is. Aardig zijn kost geld en energie. Vriendelijkheid betekent op een werkbare manier zeggen waar het op staat.

Mijn vader heeft een uitspraak: “Als je nu de klink vastpakt, verkoopte hier nooit niks meer.” Daarmee bedoelt hij: als een zakelijke relatie in een onderhandeling wegloopt in de hoop zijn zin door te drijven, stopt de samenwerking. Mijn vader is een directe man. Hij spreekt heldere, duidelijke taal waar je iets mee kan. Hij heeft mijn broer, mijn zus en mij ook op deze manier opgevoed. Afspraak is afspraak. Als ik bijvoorbeeld als tiener om een bepaalde tijd thuis moest zijn, kon ik hem nooit overtuigen om de regel te versoepelen. Hierdoor wist ik altijd waar ik aan toe was. Wij maken in ons bedrijf ook heldere afspraken met mensen.

'Zijn wie je moet zijn, op het moment dat je het moet zijn'

Eerlijk en duidelijk spreken is effectiever en wordt uiteindelijk ook als waardevoller ervaren. Je moet wel je communicatie aanpassen aan de persoon die je tegenover je hebt. In ons bedrijf werkt een breed scala aan mensen – van slopers en timmermannen tot ons kantoorteam. De een is wat meer op de voorgrond dan de ander. Dit vraagt van een ondernemer om de toekomst van het bedrijf kraakhelder in beeld te brengen met visie, inlevingsvermogen en een gepaste benadering. Oftewel: zijn wie je moet zijn, op het moment dat je het moet zijn.

We zijn een groeiend familiebedrijf. We maken iedereen om ons heen belangrijk – dat is echt een speerpunt voor ons, want hoe groter je wordt, hoe meer kans er bestaat om de binding te verliezen met je mensen. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om gefocust te blijven op de processen en deze te verbeteren. We zijn altijd gericht op transformatie. Wat je dan ziet, is dat sommige mensen zich vast blijven houden aan de oude werkwijze. Onbewust bieden ze geen ruimte om te denken in oplossingen. Als het gaat om mensen die al jaren voor de organisatie werken, krijgt lief en aardig zijn snel de overhand. Dan moet je keuzes gaan maken. Als je lief en aardig blijft, duurt het te lang voordat je tot een doelgerichte oplossing komt.

Op onze website staat ‘nee bestaat niet’. Dit betekent niet dat we tegen iedereen ja en amen zeggen. Wat het betekent is dat we samen naar een oplossing zoeken. Natuurlijk zijn er in een project uitdagingen, maar er is altijd een manier om toch tot resultaat te komen. Vanuit dat standpunt gaan we iedere uitdaging aan. Wanneer je komt vanuit denken in mogelijkheden, ben je van enorme meerwaarde voor anderen.