Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

2020 zit vol met mooie herinneringen

Rituelen geven momenten diepgang, verbinden mensen en zijn het fundament van onze maatschappij. Het begin van het nieuwe decennium is het uitgelezen moment om onze rituelen per direct waardevoller te maken.

Wat zou Kerst zijn zonder dennenboom vol fonkelende lichtjes? Hoe feestelijk was Oud en Nieuw als de lucht donker bleef om middernacht? Waarschijnlijk was het dan een doodgewone dinsdag geweest.

De rituelen die we rondom speciale gelegenheden creëren, maken het een dag om te onthouden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat rituelen een cultuur verbinden. Er zijn weinig dingen Nederlandser dan een warme oliebol eten op 1 januari, het Sinterklaasfeest of de dag waarop we massaal oranje kleding aantrekken om de verjaardag van de koning te vieren.

De identiteit als eenheid
ituelen zijn belangrijker dan we vaak denken. Ze verbinden ons en zorgen voor een gezonde maatschappij, zoals de Amerikaanse onderzoeker Robert Putnam aantoonde in zijn bekende boek Bowling alone. Sociale structuren zijn van essentieel belang voor het functioneren van onze samenleving.

Ook op persoonlijk niveau kunnen rituelen enorm waardevol zijn. Het is een effectieve manier om de identiteit als eenheid te versterken en krachtige relaties te creëren. Daarnaast zorgen bijzondere rituelen ervoor dat we even loskomen uit de waan van de dag. We vertragen en ervaren het moment en de mensen om ons heen met volledige aandacht. Het is een herkenbare mijlpaal op de lange route van het leven.

Met de hand geschreven kaart
Vandaag is een goed moment om nieuwe rituelen vorm te geven – of oude voortaan meer betekenis te geven. Betekenis kan toegevoegd worden door van tevoren te bedenken welke waarden je wil overdragen of centraal wil stellen. Neem dankbaarheid: je zou de standaard kerstkaarten komend jaar achterwege kunnen laten, en in plaats daarvan een met de hand geschreven kaart zenden naar de mensen die je dankbaar bent, met de redenen waarom zij jouw leven vooruit hebben bewogen.

Een ceremonieel karakter kan ook bijdragen aan de waarde van een ritueel. Denk aan een speciale handeling die uitgevoerd wordt, zoals het zelf bereiden van een gang tijdens een diner of het voorlezen van gedichten, zoals vaak op Sinterklaasavond gebeurt.

Een nieuw ritueel creëren
Volgens Psychologie Magazine zijn er drie zaken helder te bepalen bij het creëren van een nieuw ritueel, of het opnieuw vormgeven van een oude:

  1. Wie zijn de deelnemers?
  2. Welke waarden drukken we uit?
  3. Hoe brengen we die waarden op een elegante en simpele manier over?

Neem je agenda erbij, zoek de belangrijke rituelen van het komende jaar op en benadruk deze. Bovenop de gezamenlijke manier waarop we deze momenten doorbrengen als groep, is er ook altijd een persoonlijke tint die we toevoegen. Versterk dit persoonlijke accent dit jaar. Als je hier in je planning rekening mee moet houden, noteer dat dan direct. Het zijn de kleine dingen die het grote mogelijk maken.