Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

15 bouwstenen voor een krachtig bestaan in turbulente tijden

De ondernemers die zichzelf in iedere situatie staande weten te houden, hebben stuk voor stuk een sterk fundament. Het zijn de ondernemers die anderen helpen, die bijdragen en naar de toekomst kijken, wat er ook om hen heen gebeurt. Hun fundament als leider bestaat uit deze vijftien bouwstenen.

Let op: we delen in deze periode zoveel mogelijk werkbare tools om je op scherp te zetten. Wat je niet wil doen, is wachten tot je alle bouwstenen kunt inzetten voordat je van start gaat. Selecteer één of twee punten en ga deze écht implementeren, en je zal zien dat je in staat bent je leven te transformeren. Hoe bepaal je welke je oppakt? Ons advies: de punten waar je de meeste weerstand tegen hebt. Er is een reden waarom je het niet mee eens bent met deze punten. Het kan een teken zijn dat juist daar een tekort ligt. En dus een mogelijkheid voor groei.

1. Onredelijkheid
Redenen en excuses zijn er altijd. De nummer één oorzaak waarom ondernemers failliet gaan, is dat ze luisteren naar die redenen. Hoe vreemd het ook mag klinken, in de zakelijke wereld staat redelijkheid alleen maar in de weg.

Er zijn veel dingen die erg redelijk en logisch klinken. Denk aan de ondernemer die aan het begin van de crisis minder werk om handen heeft en een week vrij neemt. De kinderen zijn ook thuis, ik neem het er even van, denkt hij. Niemand zal hem daar om veroordelen, want het is een aannemelijke gedachte. Tegelijkertijd zitten er medewerkers vanuit huis te werken die een leider nodig hebben – een leider die niet aanwezig is. Mensen met een redelijke ‘inner stance’ bewegen mee met redenen en excuses. Onredelijke mensen schuiven deze redenen en excuses opzij en doen wat nodig is.

2. Uithoudingsvermogen
Uithoudingsvermogen is cruciaal in tijden van grote druk. Wanneer mensen in paniek rondrennen en zichzelf uitputten, hebben ze geen sterke positie. In tijden waarin focus en gerichte actie schaars is, zijn diegenen die in staat zijn om hun energie te richten op wat belangrijk is de winnaars van de toekomst. Focus, aard jezelf en blijf doorgaan.

3. Vóór mensen zijn
Voor mensen zijn betekent dat je een commitment hebt op het welzijn van de ander. Je helpt een ander volhouden, kalm zijn en geaard blijven. Het houdt in dat je altijd kijkt naar wat jij kunt bijdragen.

Er zijn meer dan voldoende mensen die in tijden als deze thuiszitten, angstig afwachtend tot de chaos voorbij is. Leiders vragen zichzelf af: hoe kan ik hier groter en sterker uit komen? En hoe kan ik mijn omgeving hierin meenemen? En als je juist in een positie zit waarin je bedrijf goed loopt en meer omzet draait dan ooit, kan je je afvragen hoe je de rest van de maatschappij vooruit kan helpen.

4. De capaciteit om ruimte te behouden
Als leider zijn er mensen die op jou rekenen om je fort te bewaken. Denk aan officieren die in oorlogstijd hun gebied afbakenen en hun medesoldaten beschermen. In tijden van crisis kunnen er twee dingen gebeuren: of je stort ineen, of je houdt jezelf krachtig staande.

Wat je nu vooral niet moet doen, is afleiding zoeken in vet voedsel, alcohol of andere zaken die je vertragen. Je compagnon, je leveranciers, je medewerkers en je gezin rekenen namelijk op je. Je hebt een positie te behouden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Hoe doe je dat? Door voor jezelf en je eigen gezondheid te zorgen, gegrond te zijn en vanuit die positie intelligente acties te ondernemen.

5. Radicale eerlijkheid
Mensen zijn vaak onoprecht. Ze liegen over hoe goed het gaat én over hoe slecht het gaat. Wat dat als gevolg heeft, is dat we leven in een maatschappij waarin mensen een masker opzetten en elkaar geen eerlijke feedback geven. Vervolgens zijn ze ook niet eerlijk richting zichzelf. Ze kijken niet kritisch naar hoe ze tot hun uitdagingen zijn gekomen. Waarom ze bijvoorbeeld financiële problemen hebben of waarom hun medewerkers nu niet vooruit te branden zijn. Radicale eerlijkheid is wat nodig is om van een probleem af te komen. Positief denken is een oppervlakkige poging om niet te hoeven dealen met uitdagingen.

6. Fuck zwakte
Zwakte kan veel dingen betekenen, maar komt hier neer op het bedenken van redenen en excuses om oncomfortabele dingen niet te doen. Je praat jezelf vakkundig uit je plannen en gaat niets, of iets anders, doen. Het tegenoverstelde van zwakte is in staat zijn zelf urgentie te creëren. Om te handelen zonder dat externe factoren je dwingen om actie te ondernemen. Handelen met dat oncomfortabele gevoel. Op dit moment heb je geen andere keus dan zwakte los te laten. De andere optie is namelijk je bedrijf ten onder zien gaan.

7. Extreem aanwezig zijn
Train jezelf om altijd aanwezig te zijn bij dat wat er voor je gebeurt. De persoon die tegenover je zit, wat er om je heen gebeurt of de taak die je op dat moment uitvoert. Focussen op het hier en nu is niet alleen enorm effectief, het stelt je ook in staat om tot kernen en oorzaken te komen. Als je echt aanwezig bent, en dus niet in gesprek met jezelf, kun je daadwerkelijk observeren wat er gebeurt en wat er niet gebeurt.

Deze observaties zijn essentieel om problemen, situaties en mensen te kunnen doorgronden. En onthoud: in tijden van grote druk, komt de ware aard van mensen naar boven. Nu is het moment om te observeren.

8. Geen hechtheid aan goedkeuring
Goedkeuring willen is een automatisch menselijk proces. Zoals Dusan Djukich het stelt: “People are wired to be admired.” Mensen willen van nature de goedkeuring van anderen. Ieder normaal denkend mens wil dat anderen goed over ze denken. Maar wanneer je hier gehecht aan bent en het je beslissingen laat beïnvloeden, ontstaat een zwak leven en een zwak bedrijf.

Misschien zijn er acties waarvan je weet dat je ze moet ondernemen, maar ben je bang wat anderen van je zullen denken. Bang voor wat ze achter je rug om gaan zeggen. Voor een krachtig leven: stop hiermee. Het gaat je veel meer kosten dan de prijs van wat oncomfortabele gevoelens.

9. Radicale compassie
Compassie is een term die je, vooral in deze tijden, vaak hoort. Meestal wordt het gebruik als synoniem voor diep met een ander meevoelen en meeleven. Dat is echter niet wat hier met radicale compassie bedoeld wordt. Radicale compassie betekent dat je iemand begrijpt en dat je je goed in zijn situatie kan verplaatsen, maar dat je zijn gedrag niet per definitie goedkeurt.

Iets begrijpen en iets goedkeuren worden vaak als hetzelfde gezien, terwijl er een wereld van verschil tussen zit. Radicale compassie is iemand die ineffectief gedrag vertoont uitnodigen om krachtiger te worden en op een meer werkbare manier door de situatie heen te komen. Je bent gefocust op iemands grootsheid en op hun mogelijkheden. Het is een van de vriendelijkste, meest liefdevolle dingen die je voor een ander kan doen.

10. Niets anders dan noodzakelijk vereiste acties
Deze bouwsteen is bijzonder praktisch en in elke situatie toepasbaar. Ook in minder turbulente tijden. Het maakt niet uit of je starter bent, of ceo met de verantwoordelijkheid over duizenden mensen. Het is altijd belangrijk om te zien wat je noodzakelijk vereiste acties zijn – en dat blijven zien, want deze acties veranderen namelijk altijd met de tijd. Iets wat twee maanden geleden tot je noodzakelijk vereiste acties (of kernacties) behoorde, is dat nu mogelijk niet meer.

Een kernactie is een actie die direct impact heeft op resultaat. Het zijn taken die ervoor zorgen dat je direct dichterbij je doel komt. Alle andere taken zijn oppervlakkige acties. En die voegen niet veel toe, behalve verspilde tijd. Het wel of niet uitvoeren van kernacties bepaalt of een business floreert, langzaam vooruit kabbelt, of compleet instort. Noodzakelijk vereiste acties doen ertoe.

11. Waarom er geen plek is voor middelmatigheid
De meeste mensen hebben niet zelf de leiding over hun leven. Hun leven wordt gedomineerd door alle gedachten en verhalen in hun hoofd. Wanneer je je niet bewust bent van de gesprekken die met jezelf hebt, en niet in staat bent om je gedachten te observeren, dan runnen je gedachten de show.

Een leider is in staat om zijn zogenoemde ‘interne wereld dialoog’ te observeren en naast zich neer te leggen. Wanneer het moeilijk wordt, kunnen ze nog altijd doen wat nodig is. Ze hebben gedachten, ze ervaren emoties, maar ze weten ook dat deze komen en gaan. Leiders voelen ook angst, hebben ook twijfels en ook ontkrachtende gedachten. Maar ze kiezen ervoor om deze gedachten te zien voor wat ze zijn (enkel en alleen gedachten) en toch hun missie na te streven. Ze kiezen ervoor om middelmatigheid niet te accepteren.

Als leider ben je gefocust op het creëren van een nieuwe toekomst. Een nieuwe toekomst voor jezelf en voor anderen. Je wil met kracht en snelheid vooruit bewegen. Mensen die leven volgens het motto ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’, zijn doorgaans dan ook geen goede match met een echte leider. Hoe kun je een succesvol bedrijf bouwen en een impact maken op de levens van vele mensen, als je genoegen neemt met middelmatigheid in jezelf, in je bedrijf en in je omgeving?

12. Crush targets
In tijden als deze is het heel redelijk om je zakelijke doelen voor dit kalenderjaar bij te stellen. Je hebt de deuren van je bedrijf misschien wel wekenlang volledig moeten sluiten. Veel tijd is verloren gegaan. Je klanten zijn wellicht bang om hun huis uit te komen. Natuurlijk stel je dan bij en is het niet meer mogelijk om je originele targets te behalen.

De vraag is nu: is dat echt zo? Is het echt zo dat je je oorspronkelijke doelen voor dit jaar niet in ere kunt houden? En als dat daadwerkelijk zo is, hoe kritisch heb je bijgesteld? Heb je überhaupt nog een target voor ogen of ben je momenteel alleen aan het overleven? Als je besluit dat het op geen enkele manier nog mogelijk is om je targets te halen, stel dan een nieuw punt B. ‘We zien wel waar het schip strandt’ is een enorm onwerkbaar plan, zelfs in turbulente tijden als deze. Dus: stel bij, bepaal een heel duidelijk doel, en ga met volle kracht voor je nieuwe punt B.

13. Ondoordringbare intentionaliteit
Tijdens de meetings met je team, vergaderingen met zakenpartners of gesprekken met je man of vrouw, wil je helder hebben wat je intentie is voor dat specifieke gesprek. Met andere woorden: waarom zit je daar? En waar wil je uitkomen? Waar moet dit gesprek toe leiden? De meeste mensen hebben deze zaken niet helder voor ogen. Ze gaan een gesprek in terwijl ze druk zijn met allerlei gedachten en verhalen in hun eigen hoofd. Ze luisteren niet en zijn ook niet in staat om echt te horen wat de ander zegt.

Dat maakt, zonder uitzondering, dat er geen ruimte is voor effectief leiderschap. Niet over jezelf en alleen helemaal niet over anderen. Je intentie bepaalt namelijk het resultaat dat je weet te creëren. Een olympisch atleet staat iedere dag opnieuw op met de intentie: ik ben olympisch kampioen. Hij traint iedere dag voor die gouden medaille. Als ondernemer en als leider moet je ook altijd, en iedere dag, je intentie voor ogen hebben.

14. Vastberadenheid & veerkracht
Het leven gebeurt, dingen veranderen continu – daar krachtig mee kunnen omgaan, komt neer op vastberadenheid en veerkracht. Als ondernemers en ceo’s zijn we al erg vastberaden en veerkrachtig. We ervaren de verantwoordelijkheid van leiderschap en geven onze doelen niet zomaar op. Het gaat om deze vastberadenheid en veerkracht te versterken en te verdiepen. In crisistijden zijn deze kwaliteiten meer nodig dan ooit.

Let op: het gaat hier niet om ondernemers die hun kop in het zand steken en hun koppig door blijven beuken met hun plannen. Vastberadenheid en veerkracht zit in het niet loslaten van je missie, je niet uit het veld laten slaan door onverwachte uitdagingen én te denken in nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Ondernemers die dat in de vingers hebben, behouden een sterke positie en kunnen tegelijk meebewegen met een snel veranderende omgeving en nieuwe spelregels.

15. Ben diegene die nooit stopt
Waarom blijven mensen niet gewoon doen wat werkt? Veel mensen weten wel wat werkt. Ze weten wat te doen en wat niet te doen. Voor een periode gaat het goed en zijn ze in staat om gefocust voorwaarts te bewegen. Vervolgens neemt de focus af en wordt er langzaam maar zeker gestopt met de dingen die belangrijk zijn en werken. Om met kracht en snelheid vooruit te bewegen, moeten we stoppen met stoppen.

De vraag is niet óf je bent gestopt met bepaalde acties of doelen. Want iedereen stopt met zaken waar ze beter mee door hadden kunnen gaan. De vraag is: zie je waar in je leven je dit gedaan hebt? En ben je ook in staat om te zien waar je nu zou staan, als je was doorgegaan? Wat had je nu gecreëerd als je je niet uit het veld had laten slaan? Als je komt vanuit de positie ‘ik ben diegene die nooit stopt’, kijk je naar mogelijkheden, naar hoe het wél kan en hoe je doelen toch kan bereiken. Het is een positie die nu van levensbelang is voor je bedrijf en je de mensen om je heen.

Voor meer bruikbare tools en meer informatie over de vijftien bouwstenen, luister de uitzendingen van Black Swan Project terug op Spotify. Black Swan Project is in het leven geroepen om ondernemers, ceo’s en zelfstandigen te ondersteunen in crisistijden. Bezoek de website van Black Swan Project voor meer.