Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

13 manieren waarop ondernemers krachtig kunnen leven in turbulente tijden

Bij de meeste ondernemers die weinig resultaat boeken is er geen gebrek aan kennis of tools. Ze hebben een gebrek aan intentie. Ze missen de kracht en het commitment dat noodzakelijk is om te creëren wat echt belangrijk voor ze is. Deze dertien dingen kun je doen om te beginnen met krachtiger te handelen (en dus meer resultaat te krijgen, in wat voor situatie je je ook bevindt):

 1. Verklaar wie je bent (of wat je gaat doen) en leef ernaar. 
  In andere woorden: zeg wie je gaat zijn en ga vanaf nu op deze manier leven. Er is taal die de werkelijkheid simpelweg beschrijft. Daartegenover staat taal die de werkelijkheid vormgeeft. Voor een krachtig leven is het essentieel om te starten met het gebruiken van creërende taal.
 2. Weet dat alles wat je weet zo goed als waardeloos is, tenzij je doet wat noodzakelijk is om je beoogde resultaat te bereiken.
  Ondernemers worden betaald om resultaat te boeken, niet om wandelende bibliotheken te zijn. Vraag jezelf af: hoe kan ik wat ik weet gebruiken om mijn leven en mijn business vooruit te bewegen?
 3. Onderneem nu krachtig en gericht actie.
  Nu is de enige tijd waarop je actie kunt ondernemen om de toekomst te creëren waarin je kiest te leven. Voor de meeste mensen komt nu nooit. Het is altijd ‘op een dag’. En ‘op een dag’ is codetaal voor nooit.
 4. Stop met tijd te verspillen aan positief denken.
  Start te focussen op eerlijk denken. Directe, eerlijke gedachten bewegen het leven voorwaarts, niet positiviteit. Confronteer jezelf over waar je nu staat en waar je in de toekomst van plan bent te zijn. Bepaal wat je moet doen om op je bestemming te komen en beslis of je bereid bent de prijs hiervoor te betalen. Positief denken is niets meer dan een oppervlakkige poging om een resultaat te behalen, zonder het commitment te creëren dat hiervoor nodig is.
 5. Houd op met dingen te willen, ongeacht wat ze zijn.
  Iets ‘willen’ is niet erg krachtig. Willen zal je uiteindelijk slechter laten voelen. Willen dat iets anders is en tegelijk niet bereid zijn om te veranderen is de ultieme stressfactor. Creëer dat wat je wil en zet er een punt achter.
 6. Verkies groeikeuzes boven comfortkeuzes.
  Hoewel comfortkeuzes op het moment zelf geweldig voelen, leiden ze vrijwel altijd tot mentale en fysieke achteruitgang. Groeikeuzes leiden daarentegen tot een groter uithoudingsvermogen, een betere gezondheid en vaak ook een groeiende bankrekening.
 7. Ga op een gracieuze en respectvolle manier om met anderen.
  In het bijzonder met mensen die je hier in eerste instantie geen reden toe lijken te geven. Er is niets indrukwekkender dan een sterk, vriendelijk en gracieus persoon.
 8. Klagen is extreem onwerkbaar gedrag.
  Het is een misplaatste poging om steun te genereren of uitkomsten op de een of andere manier te manipuleren. Hoewel mensen misschien medelijden hebben met iemand die dit gedrag vertoont, is het zeker geen gedrag waar mensen respect voor hebben. De meest werkbare aanpak is om te voelen wat je voelt en door te zetten. Zoals de Romeinse dichter Ovid ooit zei: “De dapperen hebben de goden aan hun kant.”
 9. Onderscheid echte problemen van keuzes die je moet nemen.
  Vaak zijn dingen die mensen als problemen zien simpelweg de consequenties van een keuze die ze niet nemen. Een probleem bestaat als er een afwijking is van de normale situatie en je niet weet waardoor dit wordt veroorzaakt. Als je een keuze te maken hebt, is er ook een afwijking van de normale situatie, maar je weet de oorzaak. Bij een probleem moet de oorzaak eerst gevonden worden.
 10. Je hebt minder rust, voedsel en goedkeuring nodig.
  De gewoonte van meer eten dan het lichaam nodig heeft, creëert over het algemeen dat veel meer rust wordt genomen dan nodig. Het is lastig om productief te zijn terwijl je onnodige extra hoeveelheden voedsel verteert. De behoefte om goedkeuring te krijgen werkt net zo goed in je nadeel. En de behoefte aan goedkeuring is altijd zelfgecreëerd, dus het kan altijd zelf weer afgebroken worden. Weet ook dat de zender van ongevraagde negatieve feedback dit normaal gesproken doet met de bedoeling er zelf beter van te worden – niet zodat jij er baat bij hebt. Zelfs positieve feedback, als je deze ongevraagd ontvangt, zou verdacht moeten zijn. Beoordeel de bron van feedback voordat je het accepteert.
 11. Verwachtingen leiden binnen relaties meestal tot wrijving. Creëer ze dus niet.
  Maak in plaats daarvan afspraken met jezelf en met anderen. Mensen houden ervan om afspraken na te komen en haten het om ze te verbreken. Je kunt mensen niet langdurig motiveren, maar je kunt wel afspraken met ze maken. Jezelf en anderen verantwoordelijk houden is niets meer dan het helder krijgen van commitments en het bijhouden van afspraken.
 12. Transformeer wat ‘zou moeten’ in een noodzakelijkheid.
  Dingen die ‘zouden moeten’ zijn mensen meestal alleen tot last. Ze komen voort uit iets op een zwakke manier willen of het gevoel van een verplichting te hebben, maar er is zelden een oprecht voornemen om iets daadwerkelijk te realiseren. Dingen gebeuren wanneer je een ‘zou moeten’ verandert in een ‘moet’. Als iets moet is er al een commitment gecreëerd voor het bereiken ervan. Mensen jagen zaken na die moeten, maar ze negeren en stellen dingen uit die eigenlijk zouden moeten.
 13. Stop met een commitment en ‘je best doen’ met elkaar te verwarren.
  Een commitment betekent simpelweg doen wat nodig is om een vooraf bepaald resultaat te krijgen. Een commitment is een krachtige verklaring die gedrag verandert. Als er geen gedragsverandering plaatsvindt, is er ook geen echt commitment gecreëerd, en dus geen resultaat. In het echte leven krijg je niet wat je verdient. Je krijgt wat je creëert.