Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

13 zaken die succesvolle ondernemers als geen ander begrijpen

 

Wat succesvolle ondernemers op een diep niveau begrijpen, is dat wat je begrijpt niet veel uitmaakt als het aankomt op het produceren van resultaat.

Kennis hebben over iets is een goed begin, maar fundamenteel komt resultaat vanuit wie je bent en hoe je in het leven opereert. Wie je bent, bepaalt wat je doet met wat je weet. Je hebt pas iets daadwerkelijk geleerd, wanneer je het in de praktijk brengt. Je ‘inner stance’ (of innerlijke houding) is op alle vlakken belangrijker dan kennis.

 

 1. Krachtige mensen zorgen ervoor dat anderen krachtiger worden.
  Ben meedogenloos in je bereidheid om anderen te helpen om hun doelen te behalen. Dat betekent dat je bepaalt wat er voor anderen nodig is om tot hun gewenste resultaat te komen en de vereiste vaardigheden. Mensen hebben vaak het gevoel dat ze moeten wachten op zaken die ze, in de werkelijkheid, gemakkelijk en snel zelf zouden kunnen creëren. Wanneer je gedreven mensen laat zien waar ze zichzelf in de weg zitten en wat ze eraan kunnen doen, zijn ze je enorm dankbaar.
 2. Het leven bestaat niet uit stressvolle momenten.
  Het leven bestaat uit situaties en de overtuigingen die we hebben over die situaties, maken ze stressvol of juist niet. Een overtuiging is een statement over de werkelijkheid dat door iemand als de waarheid wordt gezien – zelfs wanneer diegene logischerwijs weet dat het niet waar is, of het niet bewezen is waar te zijn. Het is vele malen werkbaarder om je overtuigingen te zien als dingen die mogelijk zijn, of misschien zelfs waarschijnlijk, maar die zeker niet de waarheid zijn. Dat je iets gelooft, betekent nog niet dat het de realiteit is. Slechts een paar eeuwen geleden geloofden de meeste mensen nog dat de aarde plat was.
 3. Naar bevestiging zoeken is een verslaving.
  Bevestiging van anderen nastreven is de belangrijkste verslaving waar mensen zichzelf van moeten genezen, als ze ooit iets van betekenis willen bereiken. Geobsedeerd zijn met hoe anderen je zien, is niet werkbaar en zeker niet gezond.
 4. Wat mensen tegenhoudt, is hoe ze zichzelf zien en de manier waarop de wereld aan hen verschijnt.
  Je moet weten waar je bent voordat je verder kunt gaan. Je kunt ontkrachtende opvatting over jezelf en de wereld oplossen door te observeren, te spreken, bepaalde acties te ondernemen en andere juist niet te ondernemen.
 5. Waardevolle relaties worden gecreëerd, niet gevonden.
  Je gaat niet op zoek naar krachtige relaties. Je creëert ze simpelweg.Je creëert ze door je commitment op anderen en de waarde die je in hun levens brengt. De meeste mensen zijn gefocust op wat ze van anderen kunnen krijgen. Dat is de reden waarom ze geen krachtige en ondersteunende relaties hebben. Leiders focussen op wat ze kunnen geven in een relatie.
 6. Goed zijn in iets dat onbelangrijk is, maakt het niet belangrijk.
  Effectiviteit betekent dat je definieert welke acties de grootste impact hebben voor het behalen van je doelen én deze vervolgens uitvoert.Besteed dus alles uit wat je kunt uitbesteden. Oftewel: hou je alleen bezig met de taken die er voor jou toe doen. Focus op het leiden van je bedrijf, het uitstippelen van de visie en andere zaken die alleen door jou als leider uitgevoerd kunnen worden.Maak het onderscheid wat waardevol is en wat niet. Maak korte metten met irrationele overtuigingen over jezelf of de wereld. Ben meedogenloos in het verwijderen van de dingen die er niet toe doen en het focussen op wat er wel toe doet.
 7. Wachten op het juiste ‘gevoel’ voordat je begint, is een verspilling van tijd.
  Weet dat het nooit de juiste tijd gaat zijn om met iets te beginnen dat de moeite waard is. Je gaat simpelweg nooit de juiste gedachten, gevoelens of emoties hebben die je denkt nodig te hebben.Een introductie in stoutmoedigheid geneest alles, van ongerustheid tot aan pure wanhoop. Definieer een gedurfde, stoutmoedige realiteit van waaruit je gaat leven en opereren. En zorg dat je acties matchen met je gekozen realiteit.
 8. Je ‘bent’ niet wat er gebeurd is. Je hebt de gebeurtenis alleen doorstaan.
  Vanaf de kindertijd tot de volwassenheid krijgt bijna iedereen te maken met ongewenste omstandigheden en uitdagende situaties. Het maakt niet uit hoe intens een gebeurtenis destijds was, die intensiteit die je nu ervaart komt alleen voort uit je eigen interpretatie van wat er gebeurd is.Het verleden is niet pijnlijk; het verhaal dat je erover hebt, laat het pijnlijk lijken. Dat betekent niet dat je negatieve herinneringen en emoties wegstopt en diep begraaft. Het is oké om te dealen met wat er gebeurd is, zolang je er daarna een andere betekenis aan kunt geven en verdergaat.
 9. Gebruik doorzettingsvermogen om te dealen met afwijzing.
  Doorzetten is de enige logische reactie. Als je opgeeft, verlies je. Het begint allemaal met een product van goede kwaliteit en een commitment om het met anderen te delen. Zorg dat je beoogde cliënteel de waarde van je product of dienst inziet, net als jij dat inziet, en ze zullen het kopen. Zo simpel is het.
 10. Er zijn twee soorten factoren waar ondernemers dag in dag uit mee dealen.
  En dat zijn factoren waar ze de controle over hebben en die waar ze geen controle over hebben. Je moet bedreven zijn in het omgaan met de factoren die binnen je controle liggen. Voorbeelden van factoren waar je zelf controle over hebt: een tekort aan informatie (zoek uit wat je moet weten en beheers het), een gebrek aan voldoende ontwikkelde vaardigheden (oefen wat je moet kunnen), negatief over jezelf denken of spreken (merk het op en stop ermee), de angst voor afwijzing (stop met het vertellen van ontkrachtende verhalen), het gevoel tekort te komen (neem kernacties zonder terughoudendheid), de behoefte om alles volledig te plannen (beslis wat het is dat je wil en werk achteruit richting het resultaat; van B terug naar A).
 11. Klagen is gebaseerd op angst.
  Weerstand tegen verandering is gebaseerd op angst. Als je hulp nodig hebt, vraag er dan om. De beste atleten in de wereld hebben ook trainers en coaches. Ze kunnen zichzelf niet van een afstand beoordelen, terwijl een goed getrainde coach dat wel kan.Leiders van de best presterende bedrijven hebben anderen om zich heen die ze laten zien wat ze eerder niet zagen.
 12. Een organisatie, hoe groot of klein die ook is, bestaat uit mensen.
  De cultuur van een bedrijf staat gelijk aan de gedeelde overtuigingen, houdingen en gedragingen van de mensen die er werken. Om de prestaties van deze mensen te beïnvloeden, moet je wat ze als cultuur geloven en het daaruit voortvloeiende gedrag aanpakken.Als het gedrag niet verandert, is er geen verandering van de organisatie mogelijk.
 13. De toekomst is een keuze.
  Redelijk zijn wordt overschat. Het is zelfs enorm onwerkbaar als je een toekomst wil creëren die het waard is om geleefd te worden. Redelijk zijn is content zijn met meer van hetzelfde. Redelijk zijn is leven met excuses en smoesjes. Neem de verantwoordelijkheid over je leven door bewust krachtige commitments te creëren die je dagelijks leeft. Ben trouw aan je eigen grootsheid door zelfvernietigend gedrag te laten vallen. Stop je energie in de projecten die je helpen je doelen te bereiken.