Thrive is een exclusief platform. Wil je na dit artikel meer lezen? Maak dan een account aan.

13 dingen die bijzonder succesvolle ondernemers weten, die hun een ‘edge’ geven

Er heerst mysterie rondom bijzonder succesvolle individuen. Hoe kan het toch dat bepaalde mensen excelleren terwijl de meesten daar niet toe in staat zijn? De uitleg varieert van geobsedeerd zijn en hard werken tot van nature getalenteerd en briljant zijn. De waarheid is dat het allemaal draait om wie je ‘bent’.

Excelleren is veel meer dan financieel resultaat boeken en comfortabel leven, wat de meeste mensen proberen te bereiken. Het is meer dan geld op je bankrekening en het bezitten van mooie spullen die je leven makkelijker maken. Excelleren gaat om het zijn van wie je moet zijn om te doen wat nodig is om je gewenste resultaten in het leven te bereiken. Of dat nu persoonlijk of zakelijk van aard is. En dat kan alleen door een ‘edge’ te hebben. Een edge is de scherpe rand die je hebt als mens en als ondernemer. Je weet waar je voor staat en exact wat je doelen zijn, en wat niet. Zonder duidelijk voor iets te kiezen, kun je nooit groots en succesvol zijn. Wanneer je voor alles staat, sta je voor niets en bereik je nooit iets van betekenis.

 1. Succesvolle ondernemers met een edge realiseren zich dat het niet genoeg is om krachtige zaken te begrijpen. De meeste mensen weten dat ze gezond moeten eten, maar dat weten brengt geen resultaten teweeg. Iemand zijn die gezond eet, zorgt voor resultaat. Een shift maken in wie je bent, geeft toegang tot actie. Praten over het doen van grootste en fantastische dingen, en deze ideeën in de werkelijkheid brengen, zijn twee compleet verschillende werelden.
 1. Zonder commitment gebeurt er niets.Commitment is de bereidheid om te doen wat nodig is. Het betekent: wat er ook gebeurt, hoe ik me ook voel, dit gaat gebeuren. Het wordt gecreëerd. Als je geen commitment genereert, zal je er geen hebben. Weten dat je ergens een commitment op ‘zou moeten’ hebben, is niet hetzelfde als het hebben van een commitment. Als je wil weten waar je in het verleden een commitment op had, kijk naar je resultaat.
 1. Er is een groot verschil tussen kernwaarden en operationele waarden. Je gelooft in kernwaarden. Vaak denk je aan deze waarden en praat je erover. Ergens in geloven is vrij nutteloos. Denk aan iemand die gelooft in mensen een warm hart toedragen, maar ondertussen disrespectvol en onvriendelijk is. Veel mensen spreken over kernwaarden die ze niet in de praktijk brengen. Hoe je daadwerkelijk leeft en handelt, zijn operationele waarden. Resultaat in het leven komt niet uit wat je in gelooft of waar je over praat, het komt voort uit hoe je leeft.
 1. Leiders spreken duidelijk en direct. Langdradige uitleg vermindert kracht en impact; het zorgt ervoor dat je boodschap verzwakt. Wanneer succesvolle ondernemers gevraagd wordt wat ze doen, kunnen ze dat in één zin uiteenzetten. Ze zijn eerlijk en duidelijk over hun intenties. Ze tonen respect voor andermans tijd en leven door zonder aarzeling tot de kern te komen.
 1. Mensen hebben geweldige intenties, maar hun impact is vaak zwak. De meeste mensen worden liever beoordeeld op hun intenties in plaats van de impact die ze maken. Het probleem is dat het mensen meestal niet uitmaakt hoe goed je iets bedoelde. Wat ze uitmaakt, is wat je voor ze kan doen. Jij bent de enige die verantwoordelijkheid kan nemen voor het genereren van effectieve impact in het leven. 
 1. Doelenmanagement vs tijdmanagement.Iedereen heeft 24 uur in een dag. Tijd hoeft niet gemanaged te worden, want tijd tikt gewoon door, wat we ook doen. Het is niet je tijd die je moet managen, maar je doel in het leven en de bijbehorende commitments. Als je geen doel in je leven hebt, kun je deze maar beter genereren. Je doel in het leven zal je altijd laten weten waar je ‘ja’ tegen moet zeggen en waar je ‘nee’ tegen moet zeggen. Als je helder hebt wat dit is, zal je altijd weten wat de volgende stap is.
 1. Werk altijd met meetbare resultaten.Mensen hebben meestal de neiging om doelen vaag te houden. Denk aan: ik wil afvallen, ik wil meer resultaat boeken of ik wil meer sporten. Zonder daar een specifiek en meetbaar doel aan te hangen, hebben deze doelen weinig zin. Want wanneer heb je het doel dan behaald? Wat is ‘meer’? Zeg dus altijd wat je wil bereiken en per wanneer. We hebben het hier over een exacte datum en tijd. Door opzettelijk vaag te zijn, laat je de achterdeur op een kier voor wanneer het moeilijk wordt.
 1. Daadwerkelijke intenties worden duidelijk in iemands gedrag.Dat geldt voor zowel anderen als jezelf. Als ondernemer word je niet betaald voor je intenties, maar voor wat je gepresteerd hebt. Het enige bewijs van iemands ware intentie is te vinden in hoe diegene leeft. Komt hij zijn woord na of niet?
 1. Leer altijd van het verleden, maar ben er niet aan gehecht en laat het niet je leven bepalen. Wat in het verleden gebeurd is als excuus gebruiken om niet volledig te leven in het heden, is een van de meest onverantwoordelijke dingen die je kunt doen. Het verleden bestaat niet meer, tenzij je het steeds opnieuw wil herbeleven en met je meedragen. Denk aan mensen die zeggen: ‘Succes is gewoon niet weggelegd voor mensen in mijn familie’, omdat hun ouders en grootouders een lage standaard hadden. Als je leeft in het verleden, weet dat je leeft in plek die er niet meer is. Ga verder.
 1. Resultaat is heel zwart-wit.Ondernemers met een edge houden zichzelf niet voor de gek. Ze kijken eerlijk naar resultaat en confronteren zichzelf ermee. Ze vragen zichzelf: exact wat ben ik op dit moment aan het creëren? En is dat ook echt wat ik wil? Ze vergooien hun tijd niet door acties te ondernemen die ze niet dichter bij hun doel brengen. Wanneer ze dat niet doen, blijven ze comfortabele dingen doen, door de bewegingen heen gaan en in cirkels draaien.
 1. Weiger een slachtoffer te zijn, ondanks wat je is aangedaan of wat je huidige omstandigheden zijn.Er zijn wellicht mensen in je omgeving die je uitnodigen om een slachtoffermentaliteit aan te nemen. Negeer deze mensen. Vast blijven zitten in schuld, schaamte en spijt werkt niet. Zelfmedelijden is een voedingsbodem voor slachtoffergedrag als vinden dat je recht hebt op van alles en dat de wereld je dingen verschuldigd is. Psychologisch volwassen mensen geven anderen niet de schuld van wat ze wel of niet hebben in het leven. Eigenaars focussen op wat ze willen creëren. Slachtoffers focussen op wat ze willen vermijden.
 1. Je gaat geen conversaties met de wereld hebben die anders zijn dan de conversaties die je momenteel met jezelf hebt. Een krachtig leven begint bij een krachtige conversatie met jezelf. Veel mensen denken dat ze nooit klagen, omdat ze hun klachten en onwerkbare gedachten niet naar anderen uitspreken. Maar ze klagen wel tegen zichzelf en houden zichzelf in een onwerkbaar patroon. De manier waarop je tegen jezelf en tegen je omgeving spreekt, vormt de werkelijkheid. Je ‘spreken’ is de bron van hoe je handelt.
 1. Het enige wat mensen in het leven tegenhoudt, is een actie die ze niet bereid zijn te ondernemen. En de reden dat dit gebeurt, is doordat mensen een gedachte hebben die ze verlamt. Gedachten zijn maar gedachten. Ze hebben geen magische kracht over je doen en laten. Je kunt gedachten hebben en nog altijd doen wat nodig is. Kortom: je hoeft je innerlijke wereld dialoog niet te gehoorzamen. Gedachten hoeven je niet te stoppen op weg naar je doel.